Uutistoimisto Reutersin mukaan Hollannin hallitus haluaa ”vaatimattomampaa, selväjärkisempää, mutta tehokkaampaa” Euroopan Unionia. Hollannissa nähdään, että valta tulisi olla pääsääntöisesti kansallisella tasolla. Hollannin tavoitteena on myös saada EU:n kustannuksia kuriin.

Pääministeri Mark Rutte saa tukea ulkoasiainministeri Frans Timmermansilta. Hänen mukaansa ”aika, jossa haetaan aina vain yhä tiiviimpää EU:a, on ohitse.”

Hollanti on Financial Timesin mukaan laatinut 54 kohtaa, joissa pitäisi päätäntävalta olla kansallisella tasolla. Niihin lukeutuu mm. verotus.

Lontoossa otettiin Hollannin linjaus ilolla vastaan, vaikka Hollanti ei haluakaan järjestää perussopimusta uudelleen. Pääministeri David Cameron on luvannut briteille kansanäänestyksen kuulumisesta Euroopan Unioniin viimeistään vuonna 2017. Lupaus koskee seuraavaa kautta, joten Cameron tarvitsee voittaa seuraavat vaalit.

EU:n yhtenä perustajamaana olevan Hollannin linjaus voi helpottaa Cameronin aikeita saada neuvoteltua briteille parempi sopimus. Ajatushautomo Open Europen mukaan sekä EU:n Pohjoismaat, että Saksa voivat lähteä kannattamaan ajatusta Hollannin johtaessa rintamaa.

Hollannin kansalaisten kannatus EU:sta on horjunut viime aikoina, ja talouskriisi on vain tuonut enenevissä määrin esiin kriittistä ilmapiiriä. FT:n mukaan jopa puolet hollantilaisista voisi äänestää suoraan EU-eron puolesta. Hollannin linjauksilla pyritään hillitsemään euroskeptisten puolueiden valtaannousua Hollannin ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

FT, Reuters.

PS VERKKOTOIMITUS