Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton puheenjohtajat ottivat rajusti yhteen A-studion keskustelussa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuskeskuksista: Li Andersson puhui jopa “saarille perustettavista vankileireistä”.


– Perussuomalaiset kannattavat sitä, että sekä turvapaikkapäätöstä odottavat henkilöt että varsinkin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt otetaan säilöön tai heidät sijoitetaan maantieteellisesti siten, että heillä ei ole pääsyä muuhun yhteiskuntaan, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi keskustelussa.

Halla-aho perusteli palautuskeskuksia sillä, että kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija tyypillisesti katoaa tai pahimmillaan ryhtyy sellaisiin tekoihin, mitä nähtiin nyt Turussa.

– Ja näitä on tapahtunut ennenkin Euroopassa. Ruotsissa muutama vuosi sitten kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija puukotti kaksi ihmistä kuoliaaksi ja ilmoitti sen olevan kosto yhteiskunnalle.

Lisäksi turvapaikkajärjestelmän uskottavuus tavallisten veronmaksajien silmissä rapisee, jos henkilö voi tosiasiallisesti joka tapauksessa jäädä maahan riippumatta siitä, onko päätös kielteinen vai myönteinen, Halla-aho sanoi.

– Ja kuten Australian mallissa tarkoitus on ennen kaikkea vähentää sellaisia tekijöitä jotka houkuttelevat turvapaikkaturisteja maahan.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen korosti säilöönottoa parhaana keinona suurimman riskin yksilöihin. Kokoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen toisti puolueensa kannan, jonka mukaan palautuskeskuksia voidaan harkita.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin kanta palautuskeskuksiin oli odotetusti kategorisen kielteinen, ja populistinen retoriikka sen mukaista. Andersson puhui “saarille perustettavista vankileireistä” ja että “turvapaikan hakeminen ei edelleenkään ole rikos”

– Turvapaikan hakeminen ei ole rikos, mutta kielteisen päätöksen saaneiden henkilöiden tapauksessa viranomainen on todennut sen että henkilö ei ole suojelun tarpeessa, hänellä ei ole oikeutta olla maassa, eikä se käy laatuun että tälle ihmiselle tosiasiallisesti annetaan kuitenkin mahdollisuus jäädä maahan. Nämä ihmiset yleensä katoavat, Halla-aho totesi.

Halla-aho tarkensi, että palautuskeskus ei ole “vankilasaari”, vaikka se sijaitsisi saarella. Keskuksesta voi aina lähteä vapaasti omaan kotimaahansa.

Kai Mykkänen piti Halla-ahon ehdotusta kaikkien palautettavien säilöönotosta tai sijoittamisesta palautuskeskuksiin, joista ei ole pääsyä muualle Suomeen, ihmisoikeuksien kannalta ongelmallisina.

– Oikeus muuttaa Suomeen ilman laillista lupaa ei ole ihmisoikeus, Halla-aho muistutti.

Suomen Uutiset