

LEHTIKUVA
Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kiinnittäisi huomiota Suomen vetovoimatekijöiden karsimiseen turvapaikkakriisin ratkaisemiseksi.
– On naiivia jeesustelua väittää, että vetovoimatekijöitä ei olisi, jos Suomi tilastojen valossa on ylivoimainen suosikkikohde EU:hun tuleville irakilaisille ja somaleille, Halla-aho painottaa.
– Ensinnäkin on kiristettävä turvapaikkakäytäntöä. Jos Suomesta saa oleskeluluvan oleellisesti helpommin kuin mistään muusta EU-maasta, Suomen tulkinnoissa on jotain pahasti vialla. Kuten useimmat ovat julkisesta keskustelusta huomanneet, irakilaisen ja somalin mahdollisuudet saada kansainvälistä suojelua riippuvat siitä, miltä alueelta he ovat kotoisin. Oleskeluluvan myöntäminen ei siten ole perustunut henkilökohtaiseen vainoon vaan asuinpaikan yleisiin olosuhteisiin.
Halla-ahon mielestä Suomen pitäisi vähintäänkin määritellä näiden maiden turvalliset ja turvattomat alueet samalla tavalla kuin muut EU-maat.
Ei suojelua, jos lähtömaassa turvallisia alueita
Halla-aho ihmettelee myös, miten mielekästä on myöntää lainkaan kansainvälistä suojelua henkilölle, jolla olisi mahdollisuus siirtyä oman maansa sisällä vähemmän vaaralliselle alueelle.
– Jos Irakissa ja Somaliassa on alueita, jotka Suomen nykyisenkin tulkinnan mukaan ovat siinä määrin turvallisia, että niiltä tulevat eivät ole oikeutettuja suojeluun, lähtöoletuksena pitäisi olla, että vaarallisilta alueilta siirryttäisiin ensisijaisesti oman maan turvallisille alueille eikä ulkomaille.
Euroopassa ei haluta houkutella
Halla-aho muistuttaa, että ulkomaalaislain 88 e § mukaan toissijainen suojelu tai humanitaarinen suojelu ”voidaan jättää myöntämättä ulkomaalaiselle, jos hänellä ei ole jossain kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa osassa perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi tai todellista vaaraa joutua kärsimään vakavaa haittaa”. Tai jos hakijalla on jossain kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa osassa mahdollisuus saada suojelua 88 d §:ssä tarkoitetulla tavalla. Lisäksi hänen on voitava turvallisesti ja laillisesti päästä maan kyseiseen osaan ja hänen on voitava kohtuudella edellyttää oleskelevan siellä.”
Halla-aho puhui siirtolaiskysymyksestä Työmiehen tuumaustunnilla.
– Toukokuussa 2015 Maahanmuuttovirasto kertoi tiedotteessaan, että Ukrainan konfliktialueilta tulevat olisivat periaatteessa oikeutettuja humanitaariseen suojeluun, mutta sitä ei heille kuitenkaan myönnetä juuri sillä perusteella, että heillä on mahdollisuus siirtyä Ukrainan sisällä turvallisille alueille. Jostakin syystä tätä mahdollisuutta ei käytetä lainkaan irakilaisten ja somalien kohdalla, Halla-aho ihmettelee.
– Tänne päässeitä ihmisiä on vaikea poistaa maasta, elleivät he itse halua lähteä. Tämän vuoksi on karsittava kaikki tekijät, jotka tekevät Suomesta turvapaikkaturistin näkökulmasta erityisen houkuttelevan. Maahanmuuttomyönteiset kommentaattorit Euroopan parlamentissa ovat kritisoineet sitä, että Euroopassa on käynnissä ”race to the bottom”, kilpailu siitä, kuka on vähiten houkutteleva. Tämä pitää paikkansa, eikä Suomella ole varaa jäädä tässä kilpailussa muista jälkeen.
Turvapaikkashoppailijat käännytettävä rajalla
Halla-aho on vaatinut, että Suomi lakkaa ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia henkilöiltä, jotka saapuvat toisesta EU-maasta, ja joilla on ollut mahdollisuus hakea sieltä turvapaikkaa. Samaa ovat vaatineet monet muutkin perussuomalaiset poliitikot, ja tämä vastaa Halla-ahon mielestä myös suomalaisten enemmistön oikeustajua.
– Schengen-sääntöjen nojalla ulkorajavaltiolla, eli tässä tapauksessa Kreikalla ja Italialla, on velvollisuus estää kauttaan tapahtuvaa laitonta muuttoliikettä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että niiden pitäisi joko käännyttää tulijat tai ottaa vastaan turvapaikkahakemukset. Koska ne eivät täytä velvoitteitaan, olemme lainsäädännön kannalta epäselvässä tilanteessa.
– Selvää on vain se, että turvapaikkashoppailu ei voi jatkua loputtomiin, sillä se asettaa sekä Schengen-sopimuksen ja Dublin-asetuksen että Geneven pakolaissopimuksen naurettavaan valoon. Oikeus hakea turvapaikkaa ei voi tarkoittaa oikeutta valikoida kohdemaansa kuin kaupan hyllyltä, Halla-aho sanoo.
Halla-ahon mielestä ongelmaa ei olisi, että kaikki jäsenmaat palauttaisivat rajavalvonnan sisärajoille ja käännyttäisivät niiden yli tulevat turvapaikanhakijat ilmeisen perusteettomina.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Turvapaikanhakijoiden maksettava oleskelu- ja paluukustannuksensa omista varoistaan

Tavio: Hallituksen syytä valmistautua käyttämään “rajat kiinni” -vaihtoehtoa

Ikätestin tulos: 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi

Saksassa vaaditaan jo maahantulijoiden aseellista pysäyttämistä

Meri: Kuntia uhkaa maahanmuuttajista aiheutuva maksupommi

Presidentti nosti kissan pöydälle: “On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa

Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”

Halla-aho: “Kiristykset pikaisesti käyttöön – ennen kuin perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.