Valtiovarainvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat jättivät vastalauseen valiokunnan mietintöön kolmannesta lisätalousarviosta. – Hallitus laittoi eduskunnan laatimaan ravintolatuet, kun ei itse osannut., sanovat Jussi Wihonen, Jari Koskela ja Ville Vähämäki.

Vastalauseessaan perussuomalaiset arvostelevat huonosti valmisteltua ravintolatukea. Kansanedustaja Jussi Wihonen huomauttaa, että esityksessä tuen määrä oli aivan liian pieni, eikä myynnin kalenterivaihtelua tai ravintolatyyppien eroja huomioitu riittävästi. Lisäksi tukia rajattiin niin, että isommille yrityksille menetyksiä ei olisi korvattu samassa suhteessa.

Ylipäätään heikko valmistelu kertoo Wihosen mielestä joko siitä, että hallituksessa ei arvosteta itse toimialaa tai ylipäätään yrittämistä – tai vaihtoehtoisesti hallituksen osaamisen rajat ovat tulleet vastaan, eikä valmistelutyö ministeriöiden kanssa enää toimi.

– Hallitus heitti esityksensä eduskunnan valiokunnalle saatesanoin, että koittakaa saada tästä jotain aikaiseksi. Menettelynä tämä on ennenkuulumatonta, Wihonen hämmästelee.

Rahanjako pelastaa Finnairin, mutta ei reittejä

Finnairin pääomittamiseen varautuminen oli edustaja Jari Koskelan mielestä perusteltu toimenpide, mutta samaan aikaan tukipolitiikkaan olisi pitänyt kytkeä ehdollisuutta eikä jättää maakuntia oman onnensa nojaan.

– Lentoliikenteen pysähdys kasvattaa entisestään juopaa ruuhka-Suomen ja maakuntien välillä juuri kun koko maan talous pitäisi saada pyörimään. Hallituksessa keskusta ei näköjään saa ääntään kuuluviin ja muita puolueita ei kiinnosta, Koskela arvelee.

Hallitus allekirjoittaa uusia eurokriisitukiaisia

Hallituksen esityksessä ollaan myös hyväksymässä kiireellisesti kaksi uutta koronatukipakettia. Niissä Suomen valtio takaisi Euroopan investointipankin yhteyteen perustettavaa takuurahastoa sekä EU-komission alaisuuteen perustettavaa työllisyyslainaohjelmaa.

– Eikö hallitus ymmärrä, että se on koronakriisin tekosyyllä vedetty jälleen mukaan lahjoittamaan rahaa muille euromaille? Eikö eurokriisistä jo opittu, mistä on kyse. Pyytäjät eivät antamalla lopu, mutta hallituksen pitäisi tehdä töitä Suomen kansan hyväksi, eikä vieraille valloille, edustaja Ville Vähämäki muistuttaa.

Vähämäki ihmettelee, onko hallitus esittäessään takausvastuiden koon karvan päälle 800 miljoonaksi edes itse ymmärtänyt vastuiden todellista kasvamista. Hankkeisiin ohjataan varoja myös EU-budjetin kautta, mikä nostaa Suomen todellisia vastuita hallituksen ilmoittaman 800 miljoonan lisäksi yli miljardilla eurolla.

– Se, että tuo miljardi ei näy nyt meidän budjetissamme ei tarkoita, etteikö sitä tultaisi myöhemmin meiltä hakemaan joko korkeampien jäsenmaksujen, uuden EU-veron tai muiden EU-hankkeiden leikkaamisen muodossa. Vedättääkö EU hallitustamme vai hallitus eduskuntaa vähättelemällä syntyviä vastuita? Vähämäki kysyy.

SUOMEN UUTISET