

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallituksen toimet maatalouskriisiin edelleen riittämättömät – Simula: Lainojen lyhennysvapaa ja alville koroton maksuaika turvaisivat kevätkylvöt
Perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenna Simula penäsi eilen kyselytunnilla hallitukselta konkreettisia toimia suomalaisen maatalouden pelastamiseksi. Toimia luvattiin perjantaiksi, mutta kun niitä ei alkanut kuulua, ehdotti Simula tänään Twitterissä uutena keinona alkutuottajien arvonlisäverolle kulutonta maksuaikaa.
Suomessa on tällä hetkellä käynnissä pahin maatalouskriisi pitkään aikaan. Tuottajat ovat hädässä: huonot satokaudet, kohonnut energian hinta sekä lannoitteiden ja rehun hintojen karkaaminen ajavat maatiloja alas kovaa vauhtia. Ministeri Jari Leppä (kesk.) lupasi ratkaisuja tähän akuuttiin kriisiin välittömästi, mutta mitään konkreettista esitystä kyselytunnilla ei saatu.
– Jotta kevätkylvöt saadaan turvattua, on toimiin ryhdyttävä heti. Maataloustuottajien tulee maksaa arvonlisävero 28. helmikuuta mennessä. Verojen maksuun pitää saada nyt täysin kulutonta maksuaikaa, esimerkiksi 12 kuukautta. Tällaisen järjestelyn ALV-maksuissa voisi ulottaa useamman vuoden ajalle. Lisäksi maatilalainoille tulee myöntää vuoden vapaaehtoinen lyhennysvapaa, Simula vaatii.
Simulan mukaan näillä toimilla voitaisiin vastata maatalouden hätätilaan nopeasti, ja siksi hän jätti asiasta tänään toimenpidealoitteen eduskunnassa.
Ratkaisuja kansallinen etu edellä
Tuhannet tilat ovat maksuongelmissa, ja tähän mennessä hallitus on tarjonnut helpotusta vain tilojen lisälainanotolle. Tänään valtionvarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi ehdottaneensa hallitukselle maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveron huojennusta, joka kuitenkin vaatii EU:n lupaa.
– Vaikka esitetty huojennus on tärkeä toimi, se auttaa viljelijöitä vasta syksyllä. Huoleni on se, että mikäli EU:lta ei heru lupaa verohuojennukseen, keskusta piiloutuu jälleen EU:n selän taakse. Tässä tilanteessa pitäisi myös uskaltaa tehdä ratkaisuja kansallinen etu edellä, Simula huomauttaa.
Huoltovarmuutta ei saa rapauttaa
Suomalaisen maatalouden tilanne on ollut jo pitkään heikko, mutta silti lisävelvollisuuksia etenkin ilmastonmuutoksen varjolla tehtaillaan kuin liukuhihnalta. Kansanedustaja Simula varoittaa vakavasti vallalla olevasta kehityssuunnasta.
– Kotimainen, puhdas ja lähellä tuotettu ruoka vai kaukaa rahdattu, kasvinsuojeluaineilla ja antibiooteilla kyllästetty ruoka – nämä vaihtoehdot ovat nyt pöydällä. Kyse on valinnoista, mutta tässä tapauksessa Suomi voi todellakin valita väärin. Kotimainen ruoantuotanto on huoltovarmuutemme kulmakivi, ja tällaisina epävakaina aikoina olisi silkkaa typeryyttä antaa sen rapautua, kuten hallitus valitettavasti näyttää tekevän, Simula toteaa lopuksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maatilojen alasajo alkutuottajien arvonlisävero maatalouskriisi maatalouden tuotantorakennukset maataloustuottajat lainanotto ruuantuotanto Euroopan unioni kyselytunti toimenpidealoite Ilmastonmuutos Annika Saarikko Jari Leppä Kansallinen etu Jenna Simula Huoltovarmuus Kiinteistövero
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Maatalouden hätätila julistettava – välittömiä aputoimenpiteitä nyt

Perussuomalaiset mukaan maatalouden parlamentaariseen komiteaan: ”Haluamme nähdä maaseudun elinvoimaisena ja monimuotoisena myös tulevaisuudessa”

Purra: Hallituksen politiikka on lose-lose-tilanne suomalaiselle maataloudelle – “Se on tiettyjen tahojen tarkoituksenakin”

Hallitus reagoi perussuomalaisten välikysymykseen julkaisemalla energiapaketin – Perussuomalaiset: Paketin sisältö vaatimaton

Koskela: Maatalouden kriisi on ratkaistava tehokkaasti ja kestävästi

Mäenpää: Käteinen raha turvattava Suomessa jatkossakin käypänä maksuvälineenä

Mäenpää: Teuraaksi myytävien eläinten arvonlisävero alennettava 14 prosenttiin

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Hallituksen maatalouspaketti on pelkkä mahalasku
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.