Helsinkiläinen ohjelmistoyritys FloApps Oy kieltäytyi myymästä palveluitaan Vaasan Perussuomalaisille. ”Yrityksellemme tärkeitä arvoja ovat mm. eurooppalaisuus, monikulttuurisuus ja kaksikielisyys. Nähdäkseni arvomaailmamme eivät kohtaa”, FloApps Oy:n toimitusjohtaja Tapio Nurminen esittää.

Vaasan Perussuomalaiset ry:n tarkoitus oli hankkia FloApps Oy:ltä jäsenrekisterijärjestelmä yhdistyksen kasvaneen jäsenmäärän vuoksi.

– Meillä on jo niin paljon jäseniä, ettei enää pärjätä pelkällä excel-taulukolla, Vaasan perussuomalaisten rahastonhoitaja Mikael Ö taustoittaa.

Hän sai kyselyynsä sähköpostitse kieltävän vastauksen FloAppsin toimitusjohtajalta Tapio Nurmiselta. Nurmisen mukaan Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten arvot ovat niin kaukana yrityksen arvoista, että FloApps ei voi tarjota palvelujaan perussuomalaisille.

– Lähetin sen jälkeen vielä toisen sähköpostin. Sain vastaukseksi, että he eivät halua olla kanssamme tekemisissä. Asia tuli kyllä selväksi, Mikael Ö sanoo.

Valikoi asiakkaat poliittisin perustein

FloAppsin linjaukset ovat herättäneet keskustelua Twitterissä.

– Toki yrityksellä on oikeus näin tehdä, mutta on vaan minusta taas erinomainen esimerkki siitä, että suvaitsevaiset suvaitsevat kaikkea muuta paitsi ajattelun monimuotoisuutta. Sen muistan että vihreät sopi asiakkaiksi, eräs keskustelija pohtii.

FloApps näyttäisikin valikoivan asiakkaansa poliittisin perustein. Yrityksen verkkosivulla asiakkaaksi on mainittu vihreät. Myös vihreiden logo on esillä samassa yhteydessä.

FloAppsin toimitusjohtaja Nurminen toistaa Twitter-keskustelussa näkemyksensä, miksei perussuomalaiset kelpaa asiakkaaksi.

– Flo Apps Oy:lle tärkeitä arvoja ovat mm. eurooppalaisuus, monikulttuurisuus ja kaksikielisyys. Nähdäkseni arvomaailmamme eivät kohtaa, Nurminen sanoo.

– Eli tunnustat avoimesti harjoittavasi liiketoiminnassasi poliittista syrjintää. Mitä muuta syrjintää harjoitat? perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä kysyy.

Eivät halua asioida Halla-ahon kannattajien kanssa

Suomen Uutiset tavoitti FloApps Oy:n toimitusjohtajan Nurmisen, joka painottaa, kuinka yrityksellä on oikeus valita asiakkaansa.

– Kuten Twitterissäkin sanoin, en näe persujen ja yrityksemme arvojen välillä yhteneväisyyttä, Nurminen korostaa.

Onko tällainen arvomaailmojen ero tosiaan kaupankäynnin este?

– On joo, meillä ei ole velvollisuutta tarjota palveluja kenelle vaan.

Olitte ilmoittaneet Vaasan Perussuomalaisten rahastonhoitajalle, että ette halua asioida Halla-ahon kannattajien kanssa. Mikä Jussi Halla-ahossa on vikana?

– Siellä (Twitterissä) sanamuotoja on nyt vedetty suoraksi. Sanotaan kuitenkin, että Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi oli ”viimeinen tikki” meille.

Motoristienkaan ei kannata vaivautua

Palveluita tarvitsevat asiakkaat ovat siis yrityksellenne eriarvoisessa asemassa, riippuen asiakkaan poliittisesta toiminnasta?

– Me ei haluta kaikkia asiakkaita. Sanotaanko niin, että on useita yhteisöitä, joita me ei haluta palvella. Persut ei ole ainoa. Emme halua asiakkaaksi myöskään esimerkiksi moottoripyöräjengejä.

Oletteko tietoinen siitä, että kuluttajapalveluita tarjoava yrittäjä ei voi lähtökohtaisesti valikoida asiakkaitaan yksinomaan asiakkaan poliittisen taustan perusteella, koska kyse saattaa olla joissain tapauksissa syrjinnästä?

– Joo, toki. Tilanne olisi toinen, jos kyseessä olisi ollut yksityishenkilö. Meillä ei siis ole mitään yksityishenkilöitä vastaan. Tässä tilaajana ei kuitenkaan ollut yksityishenkilö.

Mitkä muut yhteisöt tai tahot eivät voi arvomaailmansa vuoksi hankkia palveluita yritykseltänne?

– Iso osa poliittisista ryhmittymistä. En halua alkaa listata näitä. Meillä on huonoja kokemuksia muun muassa pienpuolueista.

”Totta kai meillä on varaa kieltäytyä asiakkaista”

Ilmeisesti yrityksenne arvomaailma ja vihreiden arvomaailma vastaavat toisiaan, koska olette hyväksyneet vihreät asiakkaaksenne?

– Emme halua profiloitua minkään yksittäisen puolueen arvojen lipunkantajaksi, emmekä tuota puheena olevaa jäsenrekisteripalvelua vihreille.

Onko yrityksenne oikeasti niin hyvässä tilanteessa, että teillä on varaa kieltäytyä maksavista asiakkaista?

– Joo, totta kai on. Kyse on siitä, että haluanko huorata ja tehdä rahan edestä mitä vaan. Näin ei kuitenkaan ole.

– Olemme irtisanomassa myös olemassa olevat sopimukset muutaman perussuomalaisen yhdistyksen kanssa. Tämä lähti nyt tästä Vaasan tapauksesta, mutta rekisteriämme käyttää ennestään kolme perussuomalaista yhdistystä, ja lopetamme sopimukset myös heidän kanssaan tämän vuoden loppuun mennessä.

ILKKA JANHUNEN