

PS ARKISTO
Huhtasaari: ”Italia ja Ranska odottavat kieli pitkällä Saksan vaaleja, jotta pääsevät toteuttamaan EU:n suurvaltaprojektia”
Kesän kuluessa Saksan kannatusmittaukset ennakoivat nyt täysin erilaista lopputulemaa kuin alkukesästä. Tällä hetkellä paalupaikkaa pitää sosiaalidemokraattinen SPD. Tällainen vaalitulos merkinnee liittovaltiokehityksen kiihtymistä Euroopassa.
SPD:n liittokansleriehdokas Olaf Scholz on varsin avoimesti kertonut, että hän tavoittelee kumppanikseen vihreitä. Kahdeksan vuotta jatkunut yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa on päättymässä.
Tämä jättää vain kaksi vaihtoehtoa, sillä näiden liittopäiviltä ei heru enemmistöä kahden puolueen turvin. Pitää muistaa, että kannatusluvut ovat heilahdelleet rajusti, joten lopputulemaa ei kannata vielä kaivertaa kallioon.
SPD:n vaihtoehdot näyttävät olevan hallitusyhteistyö vihreiden sekä joko liberaalidemokraattien (FDP) tai vasemmistopuolue Linken kanssa. Näistä kumpikin olisi eräänlainen täytepuolue enemmistön turvaamiseksi.
FDP voi tähdätä torjuntavoittoon
FDP:llä ei ole juuri mitään yhteistä SPD:n tai vihreiden politiikan kanssa. Puolueen kannalta merkitseväksi voi muodostua se, että Linken linjaukset ovat melko hurjia. Niihin kuuluu muun muassa Nato-jäsenyyden lopettaminen, ”aseistariisunnan maailmanmestaruus” ja puolustusbudjetin leikkaus.
SPD ei ole kieltäytynyt yhteistyöstä Linken kanssa, mutta kynnyskysymykseksi nousee Nato-jäsenyyden jatkaminen. Linke onkin viestinyt enemmän sisäpoliittisista tavoitteistaan. Se jättäisi tilaa eritoten vihreiden toivoman EU-integraation syventämiselle. Jos Linke pitää Nato-kysymystään ehtona – mitä sen tuskin kannattaa tehdä – ei FDP:llä ole välttämättä mitään tehtävissä.
Ja jos on, niin kyse lienee puhtaasta pelosta Linkeä kohtaan. FDP olisi siten todennäköisesti vain punavihreiden hallituskumppanien takuumiehen asemassa. Tilanne muuttuisi ainoastaan silloin, jos Linke putoaisi vaaleissa alle viiden prosentin kannatuksen.
FDP ajaa niinikään liittovaltiota, joskaan valtarakenteeltaan ei ihan niin keskitettyä kuin vihreät.
Vauhkoontunut CDU
Väistyvä liittokansleri Angela Merkel (CDU) otti poikkeuksellisesti kantaa liittopäivillä mahdolliseen punavihreän hallituksen muodostamiseen. Merkel kannusti saksalaisia äänestämään CDU:ta estääkseen Linken nousun valtaan.
CDU on paniikissa. Mikään ei näytä auttavan. Forsan tuoreimmassa kannatuskyselyssä puolue sai vain 19 prosentin tuen.
Huhtasaari: Suomalaisilta ei kysytä
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari päättelee Saksan kannatusmittausten johtavan EU:n liittovaltiokehityksen jatkumiseen. Huhtasaari muistuttaa, että perussuomalaisten linjaa on ensin kyseenalaistettu ja myöhemmin pantu toimeen.
Hän kirjoittaa asiasta Facebookissa.
– Rajoilta ei voida käännyttää turvapaikanhakijoita minulle väitettiin 2015. En tietenkään uskonut. Ja nythän näköjään voi ja sitä tehdään. Liittovaltiopuheitani leimattiin pölhöpopulistisiksi, Huhtasaari aloittaa.
– Italia ja Ranska odottavat kieli pitkällä Saksan vaaleja, jotta pääsevät toteuttamaan EU:n suurvaltaprojektia. Suomalaisilta ei tulla asiasta kysymään, mutta minä vastustan ja vastustan lujaa!
Italian ja Ranskan lisäksi myös Espanjan sosialistipuoluetta johtava pääministeri Pedro Sánchez kävi heinäkuussa vetämässä Scholzin vaalivankkureita.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: On tullut aika lopettaa EU:n hännystely – ”Suomea mätkitään taas uusilla vaatimuksilla”

Suomen ajettava EU:ssa häpeämättä omaa etuaan – Mäkelä: ”EU:n tulee olla vahvojen itsenäisten kansallisvaltioiden liitto”

Huhtasaari: Laittomaan maahanmuuttoon vastattava rajakäännytyksillä ja rajaesteillä

Johtaako Saksaa seuraavaksi sosialisti, vihreä vai kristillisdemokraatti? Vaalit syyskuussa, gallupit poukkoilevat villinä

Politico: Ranska ja Italia muodostamassa EU:n uuden voimakaksikon Merkelin astuessa syrjään – ensin ponnisteltiin ”kertaluonteisen elpymispaketin” eteen, seuraavaksi tavoitteena pysyvä yhteisvelka

Tavio: Komission turvapaikkapolitiikka hakoteillä – ”Pakkotaakanjako uhkaa nousta taas esiin”

Hollantilaismeppi pitää jäsenmaita ideoiden hautausmaana – Huhtasaari: Tyyppillinen kommentti, jolla pyritään kasvattamaan EU:n valtaa

Liittopäivävaaleissa rökäletappion kärsinyt CDU valitsee seuraavan puheenjohtajansa perussuomalaisten tavoin suoralla jäsenäänestyksellä

Koskela varoittaa EU:n olevan jälleen kerran suomalaisten kukkarolla: ”EU:ssa on menossa huolestuttava ja vaarallinen liittovaltiokehitys”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.