Saksan pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel jättää päivänpolitiikan syyskuussa. Hetkelliseen EU-maiden valtatyhjiöön ovat iskemässä Italia ja Ranska. Maiden johtajien mielestä EU:n taloussäännöt budjettialijäämien ja velkaantumisasteen osalta ovat liian rajoittavia. Lisäksi julkisen sektorin velkahuuman vastuut tulisi jakaa kaikille EU-jäsenmaille. Aiheesta uutisoi Politico.

Politico arvelee, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Mario Draghi hakevat EU:hun julkista kulutusta suosivampaa linjaa. EU:n talouskurin höllentäminen voisi rauhoittaa maiden sisäpoliittisia paineita.

Italian ja Ranskan välit ovat lämmenneet tuntuvasti. Maat ponnistelivat viime vuonna yhdessä kohti yhteisvelkaan pohjautuvaa elpymisvälinettä. Nyt yhteisvelasta halutaan pysyvää. Yhteisen velan ja suruttomampi ote julkiseen kulutukseen velkaantumista lisäämällä ei tosin ole kovin helppoa myydä esimerkiksi saksalaisille.

EU:n talouskurisääntöjen muutosesitykset kuuluvat talouskomissaari Paolo Gentilonille. Hän on italialainen.

Macronin vetämän LREM-puolueen kansanedustaja Christophe Di Pompeo kertoo varsin avoimesti, että Ranskan ja Italian yhteistyö voisi johtaa saksalaisen talousmallin kyseenalaistamiseen. Tilalle tulisi ”sosiaalisempi ja latinalaisempi” Eurooppa.

Henri Alakylä