

MATTI MATIKAINEN
Huhtasaari: Menestyvä Suomi tarvitsee nousevaa puun ja energian käyttöä – ”Suomessa kasvaa enemmän metsää kuin sitä hakataan”
Suomen metsäteollisuutta uhkaa EU:n metsästrategia, jolla EU pyrkii laajentamaan määräysvaltaansa Suomen metsiin. Suomen osalta kyse voisi pahimmillaan olla esimerkiksi EU-määräyksiin perustuvista metsien hakkuiden rajoituksista. Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari sanoo, että Suomen metsäteollisuus on edelleen valmis tekemään investointeja, kunhan pelisäännöt vain ovat tiedossa hyvissä ajoin etukäteen.
Laura Huhtasaari toteaa, että Suomi on päässyt kehittymään sellaiseksi kuin se tänä päivänä on pitkälti metsiemme ansiosta.
– Miljardien investointeja ei tehdä epävarmuudessa ennen kuin pelisäännöt ovat selvillä ja kunhan tiedetään, kuinka paljon saa käyttää energiaa, kuinka paljon saa hakata ja käyttää puuta.
– Jo vuonna 1886 säädettiin Suomen ensimmäinen metsälaki, johon koottiin kaikki metsiä koskevat säännökset. Suomalaisen metsälainsäädännön perustaksi tuli neuvo ”metsää älköön hävitettäkö”, Huhtasaari muistutti tänään perussuomalaisten puoluetoimistolla.
Suomessa metsiä onkin hoidettu hyvin. Vuosina 2009-2045 puun hiilivaraston ennustetaan jopa kasvavan. Puut eivät siis vähene, vaikka hakkuumäärissä onkin vuosittaista vaihtelua.
– Kun näette otsikoita, että tänä vuonna on hakattu enemmän puuta kuin viime vuonna, niin se ei siis tarkoita sitä, että metsät olisivat loppumassa, koska metsää Suomessa kasvaa enemmän kuin sitä hakataan.
Rinnakkaisia sertifiointijärjestelmiä ei tarvita
Komissio suunnittelee uutta sertifiointijärjestelmää. Huhtasaari kuitenkin katsoo, että EU-tasolla ei tarvita rinnakkaista sertifiointia.
– Ei ole järkeä luoda päällekkäisyyttä nykyisten sertifiointijärjestelmien kanssa. Metsäsektori on jo nyt sitoutunut globaaleihin metsäsertifiointijärjestelmiin, joita kehitetään laajassa yhteistyössä. EU:ssa tulisi keskittyä kehittämään FCS:tä ja PECF:aa, jos tarvetta on.
– Kontrolloitu puu ei tälläkään hetkellä saa olla lähtöisin alueilta, joissa kansalaisoikeuksia rikotaan tai lähtöisin metsistä, joissa metsänkäyttö uhkaa korkeita suojeluarvoja tai joissa on geenimuunneltua perimää tai puu on laittomasti hakattua. Lisäksi seurataan puustomääriä, metsän uudistumista, metsän terveydentilaa ja ympäristövaikutuksia.
– Jos EU silti vie suunnitelmansa läpi, eikä Suomi taaskaan saa sitä estettyä, perussuomalaiset haluaa tunnistaa ongelmia ja torjua niitä. Jos Suomen hallitus kuitenkin on sitä mieltä, että toinen sertifiointijärjestelmä tarvitaan, perussuomalaiset toivovat, että siitä ei ainakaan tulisi delegoitua säädöstä ja se olisi vapaaehtoinen, Huhtasaari sanoo.
EU voisi lopettaa mikromanageeraamisen
Huhtasaari muistuttaa, että menestyvä Suomi tarvitsee nousevaa puun ja energian käyttöä. Hän jatkaa, että me emme kuitenkaan tarvitse erikseen lakia puun kaskadikäytölle.
Kaskadiperiaate tarkoittaa tehokasta resurssien käyttöä, eli puutuote laitetaan hylkäysvaiheessa polttoon, koska huonekalun voi polttaa, mutta päinvastoin asiaa ei voi tehdä.
– Arkijärki riittää siihen, että parhaimpia tukkipuita ei heitetä takkaan, vaan niistä tehdään tuotteita. Jos suomalaiset eivät luota omaan järkeensä, niin sitten meillä on kyllä muitakin ja paljon isompia ongelmia, eikä sitä yhdellä lailla korjata. EU:n pitäisikin lopettaa jatkuva mikromanageeraaminen.
EU:lle on tyypillistä, että vaikka edellisiä päätöksiä ei olisi vielä edes toimeenpantu ja niistä ei olisi saatu edes kokemuksia, joiden pohjalle voitaisiin tehdä uusia kriteerejä, nyt ollaan jo tiukentamassa uusiutuvan energian kestävyyskriteerejä.
– Perussuomalaisten mielestä kriteerejä ei pidä avata uudestaan juuri nyt, kun niistä sovittiin vasta vuonna 2018. Joten me emme kannata myöskään biodiversiteetti- ja maaperäkriteerien tiukentamista. Emmekä juuri nyt tarvitse lisää no go -alueita, joilta metsäbiomassan hankinta on kielletty.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Nykyinen EU-politiikka johtaa liittovaltioon – unionia kehitettävä itsenäisten valtioiden kauppaliittona

Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”

Purra: Vain yksi puolue puolustaa veronmaksajaa, yrittäjää, teollisuutta, autoilijaa, metsänomistajaa, maalla asujaa ja ruoantuottajaa ilmastokurjistamiselta

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Avohakkuukielto vaikuttaisi heikentävästi metsäteollisuuden kilpailukykyyn

Perussuomalaiset: EU:n tulee siirtyä kohti itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa – “Vaikuttamisen ainoan tarkoituksen tulee olla kansallisen etumme palveleminen”

Perussuomalaiset: Suomen vaadittava EU:n hiilinielulaskelmahuijauksen korjaamista – ilmastokokouksestakin tuliaisina ainoastaan lisälaskuja suomalaiselle veronmaksajalle

Hakkarainen kysyi EU-komissiolta metsäsektorin ylisääntelystä: ”Jään odottamaan tulevaa tiedonantoa”

Purra: Vain kilpailukykyinen teollisuus voi turvata hyvinvointiyhteiskunnan – “Hallitus vesittää pienetkin kilpailukykyä parantavat teot”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää