Ikä ei paina, kun eduskunnan 2. varapuhemies Anssi Joutsenlahti jakaa puolueen lehteä kotikonnuillaan Kankaanpäässä. Eikä ihme: tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan viettävä veteraanipoliitikko on juossut kaikki 32 Helsinki City -maratonia!

Eduskunnan 2. varapuhemiehestä Anssi Joutsenlahdesta välittyy heti ensi tapaamisella ystävällisyys, empaattisuus, tahto auttaa, lähimmäisyys ja tyynen pinnan alta esiin tuleva toimeliaisuus. Kansanedustaja Joutsenlahti on yhtä aikaa hiljainen ja vilkas, rauhallinen ja puuhakas. Jos tietämättömän pitäisi arvata miehen ammatti, niin hengenmieheksi häntä tuntematonkin veikkaisi. Ja papiksi Joutsenlahti kertoo tahtoneensa jo koulupoikana.

– Kouluaikana toimin jo teinikillassa ja seurakuntanuorissa, ja pidin poikakerhoja. Päämääränä oli päästä myös papin tehtävään, koska näin jo silloin, että niin voin parhaiten auttaa kaikkia lähimmäisiä iloitsemaan yhteisestä uskostamme, joka tuo sisällön jo tähän ajalliseen elämäämme ja toivon iäisestä hyvästä osasta, Joutsenlahti kertoo.

SMP:stä se alkoi

Joutsenlahden Jouko-veli valittiin Kankaanpään valtuustoon 1968. Tästä alkoi rovastin poliittinen taival.

– Toimin veljeni tukimiehenä ja tulin valituksi myös luottamuselimiin jo silloin, kuten vanhainkodin johtokunnan varapuheenjohtajaksi ja koulusuunnittelutoimikunnan jäseneksi. Tunnuslauseemme: ”Jokainen ihminen ja jokainen elämä on arvokas” iski suoraan tajuntaan ja on myös syvästi kristinuskon mukainen perustotuus, Joutsenlahti muistelee.

Joutsenlahden mielestä Veikko Vennamo oli karismaattinen kansanjohtaja. Timo Soini taas on saanut valtavan kannatuksen kansalta ja se näkyy perussuomalaisten alati kasvavana kannatuksena.

– Veikko oli armoitettu kansanjohtaja, jota oli helppo ihailla. Silloin parhaimmillaan oli 18 kansanedustajaa 1970-luvun alun kahdessakin eduskunnassa. Omana aikanani saimme vuoden 1983 vaaleissa 17 edustajaa, Joutsenlahti muistelee.

– Timon aikana pääsimme viime kerralla 39 kansanedustajaan todella pienillä resursseilla, mutta voimakkaalla kansan kannatuksella. Ja edelleen gallupeissa liikumme samoilla lukemilla. Muutosta kansalaismielipiteessä ovat muokanneet kriisimaiden EU-tuet ja kuuden puolueen vaihtoehdoton politiikka. Johtavalle oppositiopuolueelle on huutava tarve.

Pappi on pappi kansanedustajanakin

Kolmatta kauttaan Arkadianmäellä kansanedustajan ja nyt puhemiehen tointaan hoitava Joutsenlahti kehuu vuolaasti perussuomalaisten nykyistä eduskuntaryhmää.

– Ryhmässämme on helppoa toimia vakaumuksensa mukaan, kristilliset ja isänmalliset arvot ovat kunniassa puolueessamme. Jatkuvasti tulee runsaasti pyyntöjä kirkollisten toimitusten suorittamiseen ja otan kutsut mielelläni vastaan. Pyrin olemaan täysin samalla tasolla niin kanssakäymisessä edustajatoverien kuin kansalaistenkin kanssa, samoja armahdettuja syntisiä olemme kaikki, Kankaanpään rovasti muistuttaa.

– Ponnistamme aidolta suomalaiselta pohjalta luodaksemme maastamme paremman asuinpaikan kaikille suomalaisille, myös kaikkein heikompiosaisille. Arvostamme työntekoa ja yrittämistä, vain siten voidaan luoda kestävää kehitystä ja hyvinvointia. Meillä on lämmin ystävyyshenki, olemme veljiä ja sisaria erilaisuudestamme huolimatta. Eduskuntaryhmässämme on hämmästyttävän monipuolista osaamista, asiaan kuin asiaan löytyy asiantuntemusta. Näin pystymme tekemään valiokunnissa hyvää työtä, esittämään perusteltuja vaihtoehtoja ja tarvittaessa perusteltuja vastalauseita. Äänestäjämme ovat valinneet todella hyvät omia lahjojaan käyttävät kansanedustajat!

Yhteiskuntaa riivaa ahneuden henki

Suuri demokratian ystävä on käärmeissään siitä, mitä nykyinen hallitus teki edellisen eduskunnan avaamalle mahdollisuudelle täydelliseen demokratiaan.

– Suurin pettymys uuteen eduskuntaan tultuani 24 vuoden tauon jälkeen on ollut se, kun tämä eduskunta hylkäsi edellisen eduskunnan hyväksymän tasapuolisen – eli demokratian ensi kertaan maamme historiassa toteuttaneen – vaalilain, jossa jokainen ääni olisi ollut samanarvoinen. Mutta nykyhallitus ei halunnut saattaa voimaan tätä oikeudenmukaisuutta. Tämän vaalilain haluaisin voimaan, Joutsenlahti painottaa.

– Haluaisin myös suitsia yhä yleisemmäksi tullutta ahneuden henkeä: tämä ja kaikki muu minulle nyt ja heti. Jättipalkkioista entistä kovempi verotus ja palkkatulojen kierrätystä pääomaverotuksen kautta kierrettäessä korkeammista pääomatuloista huomattavasti suurempi progsessiivisuus verotuksessa.

Anssi Joutsenlahti on tyytyväinen nykyiseen paikkaansa politiikassa, eikä hamua europarlamenttiin. Ei ole kuulemma käynyt edes mielessä.

– Eipä ole moinen tullut kenenkään muun mieleen kuin toimittajan. Kiitos huomaavaisuudesta, mutta meillä on todella runsaasti koko maassakin tunnettuja ehdokkaita, joiden avulla nousemme suurimmaksi puolueeksi ensi vuoden EU-vaaleissa, Joutsenlahti hymähtää.

Kansanedustajan tärkeä työ

Kymmenes vuosi rankkaa kansanedustajan työtä alkaa olla täynnä, mutta työn merkittävyys pitää Joutsenlahden siinä lujasti kiinni.

– Kansanedustajan työ on tärkeää. Sitä jaksaa tehdä hyvällä mielellä ja erinomaisen fyysinen kunnon avulla, hän opastaa.

– Ehkä ei ole riittävästi vapaata, kun on aina menossa. Olen mukana monissa eri järjestöissä, valtakunnan tasolla Israelin Ystävien hallituksessa ja Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnassa. Yöunet tahtovat usein jäädä lyhyiksi.

Toimiminen eduskunnan 2. varapuhemiehenä on Joutsenlahden mielestä edustajan työn kannalta kaksiteräinen miekka.

– Puhemiehistö on eduskuntatyötä johtava instituutio, joten emme niinkään politikoi, mutta toisaalta olemme merkittävällä näköalapaikalla, joka myös antaa monenlaisia mahdollisuuksia, hän pohtii.

Lahjoitti palkkionsa työttömille

Anssi Joutsenlahti on lahjoittanut koko palkkionsa kahden työttömän työllistämiseen, mikä on aiheuttanut myös närää joissakin ihmisissä.

– Kateellisia on aina ja vastustajia. Ei voi muuta kuin todeta Jeesuksen sanoin häntä arvostelleille: Onko silmäsi väärä, jos minä teen hyvää?

Fyysisestä kunnostaan huolta pitävällä varapuhemiehellä on mieleen painuva selitys, miksi hän on juossut kaikki 32 Helsinki City –maratonia.

– Yritän olla pudotuspelissä mukana mahdollisimman kauan. Meitä on vielä parisenkymmentä joka kerta mukana olleita. Erinomainen tavoite kunnon ylläpitämiseksi, maratonjuoksua ei voi harjoitella kirjeopistossa, Joutsenlahti naurahtaa.

Joutsenlahti ei näe ristiriitaa kansanedustajana ja valtuutettuna toimimisessa, vaikka toiset ovat asiasta eri mieltä.

– Saan olla suurimman kankaanpääläisen valtuustoryhmän ja samalla myös suurimman perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Se on riittävä pitääkseen kosketuspinnan kuntatason asioihin, joiden tietäminen on välttämätöntä myös eduskuntatyössä. En kuitenkaan kuulu kaupunginhallitukseen, koska se sitoisi liiaksi. Aika ei yksinkertaisesti voi riittää kaikkeen, hän myöntää.

”Rötösherrat kiinni”

Korruption kytkeminen on tärkeä projekti, johon Joutsenlahti tahtoo lainsäätäjänä tarmokkaasti osallistua.

– Vaalilauseeni on ollut Veikko Vennamon aikanaan markkinoima: ”Rötösherrat kiinni”. Vaikka maatamme sanotaan yhdeksi vähiten korruptoituneeksi maaksi, niin silti löytyy monenlaista hyvä veli – järjestelmää niin kunta kuin valtakunnan tasollakin.

– Me perussuomalaiset emme ole riippuvaisia muusta kuin kansan tuesta, siksi voimme taistella tällaista mädännäisyyttä vastaan. Esimerkkeinä sairauseläkkeelle pääsy ja vakuutuslääkärien ja vakuutusoikeuden menettelyt, miljoonien säästöt sairaaloihimme tuovan happigeneraattoreilla tuotetun hapen valmistamisen estävä kaasuyhtiöiden painostustoiminta sekä sisäilman pilaavien homevaurioiden aiheuttamien vaurioiden kokonaisvaltainen hoitaminen koko maassamme, Joutsenlahti listaa.

Suurin puolue jo ensi keväänä

Varapuhemies veikkaa ilmekään värähtämättä, että perussuomalaisten nousu suurimmaksi puolueeksi alkaa ensi kevään EU-vaaleista.

– Seuraavissa EU-vaaleissa olemme suurin puolue. Kannattajamme on vain saatava vaaliuurnille, sillä EU-vaalien äänestysprosentti on ollut valitettavan alhainen, vain 40% luokkaa. Vallituloksemme seuraavissa vaaleissa – niin EU- kuin eduskuntavaaleissakin – alkaa kakkosella, hän uskoo.

Joutsenlahti ei välttämättä usko nykyhallituksen pitkäikäisyyteen.

– Ans´ kattoo, hajoittaako tämä hallitus itse itsensä. Seuraavien vaalien jälkeen perussuomalaisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hallitusvastuu. Ja töitä riittää esimerkiksi vientiteollisuutemme kilpailukyvyn parantamisessa. Vientitaseemme on muuttunut negatiiviseksi ensimmäistä kertaa koko 2000-luvulla, oltuaan joinakin vuosina jopa yli 10 miljardia ylijäämäinen, hän puistelee päätään ja jatkaa Perussuomalainen-lehden jakamista.

Joutsenlahti jakaa muuten omin käsin tuhansia kappaleita Perussuomalaisen numeroa aina kun uusi lehti ilmestyy.