Junat kulkevat teollisuusmaissa ilmeisen helposti haavoittuvan turvajärjestelmän avittamana. Jos varasliiga tai sabotööri katkaisee kaapelit ja vie mukanaan kiekan kuparijohtoa, seisahtuu liikenne koko rataosuudella. Vaihtamalla kuparin tilalle alumiinikaapelit päästään eroon ainakin rosvoista.

Viime viikon torstaina junaliikenne pysähtyi Taalainmaalla kuin seinään, kun rataverkon viestintä- ja turvajärjestelmät lakkasivat toimimasta. Liikenne oli poikki neljä tuntia. Myöhään illalla poliisi pidätti neljä henkilöä epäiltynä törkeästä varkaudesta sekä sabotaasista. Liikenne kulki täysin normaalisti vasta tiistaina.

Kiskoliikenne on takunnut myös Ruotsin länsilaidalla kuparivarkauksien takia. Kuun vaihteessa Göteborgin ja Vänersborgin (Trollhättan) väliseltä tärkeältä, myös teollisuuden ahkerasti käyttämältä rataosuudelta kuparit lähtivät varkaiden matkaan useammastakin kohdasta. Junat myöhästelivät ja vuoroja korvattiin busseilla, kertoo SVT:n uutiset.

Varkaudet ovat usein tapahtuneet ruuhka-aikana, jolloin niiden haittavaikutus on erityisen suuri. Katkot voivat olla pitkiäkin ja tällöin henkilökuljetukset pyritään hoitamaan linja-autoilla. Varajärjestelmä maksaa pelkästään maan läntisellä liikennealueella miljoonia kruunuja vuodessa.

Liikennekatkoilla suuret kerrannaisvaikutukset

-Kustannukset matkustajille ja tavaraliikenteelle ovat paljon suuremmat, toteaa Liikenneviraston rautatieyksikön päällikkö Mats Wilhelmsson Svenska Dagbladetissa.

-Varkaudet tapahtuvat usein syrjäisissä paikoissa, joten valvonta on vaikeaa. Porukalla on työkalut mukanaan ja he ryhtyvät toimeen missä vain kuparia näkevät. Kyse on puhtaasti sabotaasista ja se haittaa sekä matkustaja- että tavaraliikennettä.

Liikennevirasto on jo jonkin aikaa pyrkinyt korvaamaan kuparikaapeleita alumiinivalmisteisella johdotuksella. Alumiini johtaa sähköä kuparin lailla mutta on selvästi halvempaa. Eikä siten kiinnosta varkaita.

Uusin kuparivarkauksien trendi iskee erityisellä voimalla ympäristötietoiseen sähköautoilijaan. Vaikka kuparin määrä pikalatausaseman johdossa on rajallinen, on niitäkin jo lähtenyt sähköiskuja pelkäämättömien vorojen matkaan.

SUOMEN UUTISET