Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jättänyt tänään opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitusta ryhtymään toimiin ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumiseksi.

– Pakkojäsenyys ylioppilaskunnissa ja vuosittaiset yli sadan euron suuruiset jäsenmaksut sotivat pahasti yhdistymisvapautta vastaan. Suomen ylioppilaskuntia edustavan SYL:n on nähty ottavan monien ylioppilaskuntien ohella usein kantaa moniin poliittisiin kysymyksiin, jotka jakavat radikaalisti mielipiteitä opiskelijoiden keskuudessa. Ne ovat ottaneet kantaa aktiivisesti myös sellaisiin asioihin, jotka eivät millään tavalla liity ylioppilaskuntien toimintaan, Immonen perustelee.

Pakko liittyä, ei voi erota

Jokainen Suomen yliopistoissa opiskeleva opiskelija joutuu liittymään ylioppilaskuntaan riippumatta siitä, millaista toimintaa ja poliittista agendaa ylioppilaskunta ajaa. Opiskelija ei voi erota ylioppilaskunnasta, vaikka se ajaisi opiskelijan mielipiteiden ja näkemysten vastaista politiikkaa.

– SYL ja monet ylioppilaskunnat ajavat lähinnä vihervasemmistolaista ja arvoliberaalia ideologiaa ottamalla kantaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden ja seksuaalivähemmistöjen asioihin sen sijaan, että ne toimisivat vain puhtaasti opiskelijoiden edunvalvojina, Immonen toteaa.

Suomessa yhdistymisvapaus

Suomalaisten perusoikeuksiin kuuluva ja Suomen perustuslaissa säädetty yhdistymisvapaus takaa oikeuden kuulua tai olla kuulumatta mihinkään yhdistykseen.

– Vaikka ylioppilaskunta ei olekaan yhdistys vaan julkisoikeudellinen yhteisö, jollaisia voidaan perustaa lailla, ja jotka hoitavat julkista tehtävää, voidaan pakkojäsenyyden ylioppilaskunnissa katsoa kuitenkin nykyisellään olevan jossain määrin ristiriidassa yhdistymisvapauden periaatteiden kanssa.

Keskittyvät poliittiseen toimintaan

Immosen mukaan ylioppilaskuntien nauttima, lailla säädetty opiskelijoiden pakkojäsenyys ei kuitenkaan koske ammattikorkeakouluja, joissa opiskelijakuntaan kuuluminen on vapaaehtoista.

– Koska SYL ja monet ylioppilaskunnat keskittyvät vahvasti poliittiseen toimintaan, tulisi yliopisto-opiskelijoille suoda oikeus valita, kuuluvatko he johonkin ylioppilaskuntaan vai eivät.

– Jos opiskelijoille ei tätä yhdistymisvapautta suoda, olisi hallituksen puututtava ylioppilaskuntien ja SYL:n toimintaan siten, että niitä ohjeistettaisiin ja velvoitettaisiin jatkossa keskittymään vain opiskelijoiden sosiaalisen aseman ja opiskelumahdollisuuksien parantamiseen, ei muuhun poliittiseen toimintaan, Immonen painottaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit