Niukan tiedotuslinjan valinnut ulkoministeriö valottanee jossain vaiheessa, kuinka monta Isis-äitiä on mahdollisesti tuotu al-Holin leiriltä Suomeen lapsen etuun vedoten.

Valtioneuvoston maanantaina julkaiseman periaatepäätöksen mukaan suomalaislapsia pyritään kotiuttamaan al-Holin leiriltä Syyriasta.

Ulkoministeriö tiedotti torstaina, että viranomaiset jo nyt valmistelevat kahden lapsen tuomista Suomeen.

Evakuoinneista päätetään yksilökohtaisesti

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän vt. yksikön päällikkö Pekka Shemeikka kertoo Suomen Uutisille, että kotiuttaminen tarkoittaa evakuointia kriisitilanteesta.

– Evakuoinnit tehdään normaalin virkamiestoiminnan puitteissa, yksilökohtaisen arvion perusteella. Kaiken lähtökohtana on lapsen etu, eli ensisijaisesti lapset pyritään kotiuttamaan.

– Se, mitä tämä tarkoittaa mahdollisesti kunkin lapsen mahdollisen huoltajan osalta, jää vielä avoimeksi, Shemeikka sanoo.

Hallitus ei sulkenut pois aikuisten tuontia

Hallituksen periaatepäätöksessä lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole. Toisaalta hallitus ei ole poissulkenut mahdollisuutta tuoda al-Holista myös lasten vanhempia.

Suojelupoliisin mukaan al-Holista palaavat naiset olisivat kuitenkin konkreettinen turvallisuusuhka, koska he todennäköisesti jatkaisivat terroristista toimintaa Suomessa sekä verkostoituisivat täällä jo toimiviin jihadistisiin verkostoihin.

Viranomaiset määrittelevät lapsen edun

Avoimeksi on jäänyt kysymys, millä perusteella lapsen äiti voitaisiin kotiuttaa lapsen mukana al-Holista Suomeen ja kuka määrittelisi lapsen edun tällaisessa tilanteessa.

– Viranomaiset määrittelevät lapsen edun paikan päällä. Nyt ei ole mahdollista avata enempää, miten se käytännössä tulee tapahtumaan. Ei ole mahdollista mennä asioiden edelle eikä arvioida, mikä voisi olla peruste sille, että mahdollisesti kotiutettavan lapsen äiti tuotaisiin lapsen mukana Suomeen.

– Olennaista on vain se, että lapsi saadaan Suomeen, Shemeikka sanoo.

Tietoa tulossa myöhemmin

Ulkoministeriö ei ole toistaiseksi vahvistanut, että suomalaisviranomaisten hallussa olisi lapsia al-Holin leiriltä. Shemeikan mukaan asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää.

– Tiedotamme varmasti, kunhan prosessi etenee. Mitään yksittäisiä henkilöitä koskevia tietoja emme kuitenkaan voi antaa.

SUOMEN UUTISET