Italia on tulistunut Itävallan suunnitelmille aloittaa tänä vuonna rajatarkastukset Brennenin solassa. Sola on yksi tärkeimmistä reiteistä maiden välillä, ja sitä on suitsutettu yhtenä Schengen-alueen kruununjalokivistä. Itävalta on lähettänyt sotilaita rajanvalvonnan avuksi.

Talouslehti Financial Times kirjoittaa, että maiden välit ovat tulehtumassa Itävallan toimien vuoksi. Italia pelkää, että solan läheisestä Brennerton kaupungista muodostuu Italian puolelle samanlainen turvapaikanhakijoiden telttaleiri kuin mitä Kreikan Idomenissa on.

Välimeren liikenne kiihtymässä

Toistaiseksi solan liepeillä ei ole nähty merkkejä Balkanin reitin kaltaisesta vaelluksesta. Tulijamäärät Italian saarille ovat nousseet kuitenkin tammi-maaliskuussa 80 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan.

EU:n ja Turkin välinen palautussopimus voi kasvattaa liikennettä entistä enemmän, ja arvioiden mukaan Italiaan voisi tulla Libyasta jopa 270 000 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista tämän vuoden aikana.

Maanantaina Italian rannikkovartiosto pelasti 1 850 ihmistä Italian aluevesiltä. Liikenteen pelätään kasvavan kelien yhä parantuessa.

Itävalta pysyy päätöksessään

Italia on ilmaissut maiden välien viilentyvän Itävallan päätöksen myötä aloittaa rajatarkastukset Brennerin solassa. Itävalta on puolestaan vastannut, että se pitää maan toimia valitettavana, mutta tarpeellisina.

Itävallan liittokansleri Werner Feymann sanoi ottavansa maan suunnitelmista täyden vastuun. Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz tukee liittokansleria.

– Itävallalla ei ole varaa vuoden 2015 toisintoon, Kurz totesi.

Italia on pyytänyt EU:ta puuttumaan Itävallan suunnitelmiin. Italia haluaa tarkistuttaa rajavalvonnan laillisuuden Schengen-maiden välillä. EU:n maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos tuomitsee Itävallan toimet. Hänen mukaansa Itävallan aikeet aloittaa rajatarkastukset Brennerin solassa eivät ole oikea ratkaisu ongelmaan.

Henri Myllyniemi