Italian pääministeri Giuseppe Conten mukaan EU:n maahanmuuttopolitiikka ja talouskurisäännöt ovat vanhentuneita. Contea haastatteli Politico.

Conten mukaan erityisesti EU:n maahanmuuttopolitiikka ja talouskurisäännöt ovat vanhentuneita ja ne pitäisi rakentaa uudelleen. Jos muutostoiveet jätetään huomiotta, on EU:n rakenne hänen mukaansa vaarassa luhistua.

Conte kertoikin, että Brysselissä ei kyetä kuuntelemaan kansalaisten tarpeita.

Italian hallitus oli Euroopan komission kanssa napit vastakkain maan tämän vuoden budjetista. Italia olisi halunnut nostaa maan budjettialijäämää 2,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Italian velkamäärä on kuitenkin yli kaksinkertainen EU:n taloussääntöihin nähden ja Italian olisi pitänyt saada julkinen velkaantuminen kuriin.

Elvyttävä talouspolitiikka tuo Italian mukaan maahan kauan kaivattua talouskasvua. Talouskasvu puolestaan kutistaisi maan velkamäärää.

Italia ja komissio päätyivät lopulta alijäämän suhteen kompromissiin. Italia sai luvan noin kahden prosentin budjettialijäämään.

Maa ei ole viime aikoina toiminut erityisen sovinnollisesti EU-jäsenmaiden kanssa. Italia ja Ranska ovat olleet napit vastakkain viime kuukausien aikana. Viimeksi Ranska kutsui jopa Italian suurlähettiläänsä kotiin sen jälkeen, kun Italian varapääministeri Luigi Di Maio oli tavannut Ranskassa jo pitkään protesteja järjestäneitä keltaliivejä.

Pääministeri Conte kuitenkin täsmensi Politicolle, että Italia ei yritä edistää muutoksia nahistelemalla.

Henri Alakylä