

PS ARKISTO
Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoo Iltalehden haastattelussa hallituksen suhtautuvan kielteisesti SDP:n esittämään investointirahastoon. Mäkelän mukaan on vaikea kuvitella EU:ssa sellaista rahastoa, jossa Suomi olisi saamapuolella. Sen sijaan Suomen ja Euroopan pitäisi ennemmin liittoutua taloudellisesti Yhdysvaltain kanssa.
SDP:n Antti Lindtman on esittänyt, että EU:hun pitäisi perustaa investointirahasto jakamaan yritystukia ja estämään EU:n suuria maita pumppaamasta suuria summia maidensa yrityksille. Lindtmanin mielestä Suomi ei valtiontukikilpailussa pärjää, mistä syystä tukia pitäisi ennemmin jakaa yhteisestä rahastosta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei lämpene ajatukselle.
– Nythän USA ja Kiina tukevat hyvin voimakkaasti omien yritystensä toimintaa valtiontuilla. Saksa ja Ranska ovat myös lähteneet sille linjalle, että ne yksittäisinä maina tukevat omia yrityksiään. Mutta eihän niillä sellaisia rahoja ole laittaa kuin Yhdysvalloilla ja Kiinalla, Mäkelä pohtii.
Kiinastako maailman johtaja?
Mäkelän mukaan Suomi ei pysty EU:n sisämarkkinoilla kilpailemaan Saksan ja Ranskan kaltaisten maiden kanssa yritysten tukemisessa, mutta jos käyttöön otettaisiin yhteinen rahoitusväline, joutuisi Suomi käytännössä maksamaan tukia Puolan, Italian ja Espanjan teollisuudelle saamatta tukea itse samassa määrin. Mäkelän mielestä on hyvin lyhytnäköistä pitää Yhdysvaltoja kilpailijanaan.
– Euroopassa nähdään, että USA ja Kiina olisivat kilpailijoitamme. Mutta sitten kun ajatellaan yleistä maailmanjärjestystä, niin haluammeko me sellaisen maailmanjärjestyksen, jossa Kiina pitää valtaa? Ja mitä me Euroopassa mahdamme sen maailmanjärjestyksen muodostumiselle? Emme yhtään mitään muuten kuin liittoutumalla Yhdysvaltain kanssa, Mäkelä kiteyttää.
Omistaa vihreän siirtymän
Mäkelän mukaan nyt pitäisi saada taloussuhteet Yhdysvaltain kanssa kuntoon ja taloudellinen ja tutkimuksellinen yhteistyö toimimaan paremmin. Se nivoutuu yhteen esimerkiksi tekoälyn kehittämisen kanssa, joka vaatii valtavia taloudellisia resursseja. Euroopassa ei päästä mukaan vaikuttamaan tekoälyn kehittämiseen ja suuntaan muuten kuin tekemällä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.
– Suomessa ei ole ollut paljon yleisessä keskustelussa se, että Kiinahan omistaa vihreän siirtymän. Kiinalaiset ovat järjestelmällisesti hankkineet kaikki tarvittavat akkumineraalit ja aurinkopaneeliresurssit haltuunsa. He pitävät hallussaan niitä mineraaleja, tai käytännössä niitä maita, jotka niitä tuottavat. Ja jalostus on mennyt pidemmällekin. Kiinalaiset tekevät jo sähköautojakin eurooppalaisille, Mäkelä sanoo.
Uusi kylmä sota
Mäkelän mukaan käynnissä on globaali valtapeli, eräänlainen uusi kylmä sota, johon pitäisi alkaa pikku hiljaa asennoitumaan. Hänen mielestään on ylimielisyyttä kuvitella, että Eurooppa yksinään kykenisi tätä peliä voittamaan. Itä nousee ja houkuttelee puolelleen globaalin etelän maita. Sotilaallinen yhteistyö Naton kanssa toimii, mutta ilman Yhdysvaltoja Eurooppa ei pärjää sotilaallisiakaan uhkia vastaan.
– Venäjä on edelleen ongelmallinen Euroopalle. Eurooppalaiset ovat edelleen riippuvaisia venäläisestä energiasta. Venäjä saa raaka-aineita myytyä muun muassa Intiaan, eikä Eurooppa pysty tukemaan Ukrainaa riittävästi edes koko Euroopan voimin. Ukrainan tukeminen ja Venäjän pitäminen hollillaan ei onnistu ilman Yhdysvaltoja, Mäkelä muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- investointirahasto EU-rahasto Ukrainan tukeminen venäläinen energia vihreä siirtymä valtiontuki Yritystuet Euroopan unioni Tekoäly Antti Lindtman Jani Mäkelä Kiina Yhdysvallat Venäjä talous nato Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-Nuorison eurovaaliehdokkaat: Kiilusilmäinen ilmastopolitiikka uhkaa Euroopan omavaraisuutta

Valeuutiset kumottu: Trump ei jätä Nato-maita oman onnensa nojaan eikä uhkaa ihmisiä ”verilöylyllä”

Supo: Venäjä on edelleen Suomen suurin turvallisuusuhka

Halla-aho varoittaa Kiina-riippuvuudesta ja kehottaa irtikytkentään hyvissä ajoin: ”Riski ei saa realisoitua”

Niemen ratkaisut Suomen sotilaalliseen turvallisuuteen ja puolustukseen: Reservi, Nato ja yhteistyö Yhdysvaltain kanssa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.