Ääri-islamilainen Taliban-liike on valloittanut laajoja alueita Afganistanissa. Maassa pitkään työskennellyt saksalainen avustustyöntekijä ennustaa ennen näkemättömän suurta turvapaikanhakijoiden vyöryä. Jopa kolme miljoonaa afganistanilaista saattaa lähteä Eurooppaan etsimään parempaa elämää.

Afganistanissa jo 1980-luvulta lähtien työskennellyt saksalainen kehitysapuasiantuntija Sybille Schnehage ennustaa Saksan yleisradion WDR-kanavalla ennen näkemättömän suurta turvapaikanhakijoiden vyöryä Eurooppaan.

Hänen mukaansa jopa kolme miljoonaa afganistanilaista saattaa lähiaikoina lähteä EU-maihin etsimään parempaa elämää. Monelle afgaanille nimenomaan Saksa on unelmien ihmemaa.

– Kysyn aina heiltä: miksi ette mene Saudi-Arabiaan? Siellä on muslimeja ja samanlainen kulttuuri, Sybille Schnehage kertoo.

– Mutta vastaus on aina: Ei, Saksa on parempi.

Talibanin taistelijoilla on turvattu työpaikka

Schnehage kertoo, että nuorten miesten tulevaisuudennäkymät Afganistanin maaseudulla ovat synkät. Länsimaat ovat tämän vuosituhannen kuluessa pumpanneet valtavasti rahaa Afganistaniin, mutta suuri osa siitä on mennyt hallituksen ja valtaeliitin omiin taskuihin. Kaupunkien kehittämiseen on tehty jonkin verran investointeja, mutta maaseutu on jäänyt täysin osattomaksi.

Maaseudulla asuvat nuoret miehet ovat usein työttömiä ja rahattomia, jolloin heillä ei ole myöskään mahdollisuutta perustaa perhettä. Vaimon hankkiminen maksaa vähintään 5 000 euroa, Sybille Schnehage kertoo paikallisesta myötäjäiskulttuurista.

Taliban-taistelijaksi ryhtyminen tarjoaa miehille varman työpaikan, jossa tienaa edes jotain rahaa. Taliban-liike näyttää pyörittävän isoja rahoja, joiden Schnehage arvelee tulevan Saudi-Arabiasta tai Pakistanista.

Valtaansa laajentavia talibaneja on syytetty raaoista väkivallanteoista, joista myös Suomen Uutiset kertoi äskettäin. Avustustyöntekijä ei kuitenkaan pidä talibanien uutta valtaannousua uhkana esimerkiksi tyttöjen oikeudelle käydä koulua. Talibanit hyväksyvät sen, että tytötkin saavat jonkinlaisen koulutuksen esimerkiksi kuudenteen luokkaan asti, Schnehage kertoo.

Suurempi kuin vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöry

Miljoonien afgaanien lähtö kohti Eurooppaa tarkoittaisi huomattavasti suurempaa siirtolaiskriisiä kuin vuonna 2015, jolloin Euroopan mantereelle saapui 1,2 miljoonaa tulijaa. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittaa humanitaarisesta kriisistä. Vaikka Saksa tuntuu olevan afgaanien toivemaa, osa tulijoista suuntaisi myös muihin EU-maihin.

Ruotsin maahanmuuttoviraston pääjohtaja Mikael Ribbenvik uskoo, että Afganistanin tilanteen huonontuminen johtaa siihen, että yhä useammat yrittävät päästä Eurooppaan ja osa myös Ruotsiin. Hän ei kuitenkaan usko vuoden 2015 kriisin toistumiseen Ruotsin osalta, koska rajat eivät ole enää samalla tavalla avoimia.

– Vuonna 2015 kaikkien maiden rajat olivat auki. Se tilanne ei tule enää toistumaan, Ribbenvik sanoo Aftonbladetille.

Ruotsilla on silti vielä tekemistä vuoden 2015 aallossa tulleidenkin afgaanien kanssa. Lähes 7 000 afgaania odottaa karkotus- tai käännytyspäätöksen toimeenpanoa, mutta Ruotsi on toistaiseksi keskeyttänyt palautukset Afganistanin huonontuneen turvallisuustilanteen takia. Suomi on toiminut samoin.

SUOMEN UUTISET