

LEHTIKUVA
Jos kaipaat lisää velkaa ja lisää veroja, äänestä demareita – Sanna Marinin mielestä palkasta ei saa jäädä mitään säästöön
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle saattaisi jäädä enemmän rahaa käteen omista ansiotuloistaan. Sen sijaan perussuomalaisten tavoitteena on keventää verotusta kaikilta, myös keskituloisilta. Sitä ennen julkinen talous on kuitenkin saatava kuntoon.
Perussuomalaiset tavoittelee kokonaisverotuksen alentamista, ja osana sitä perussuomalaiset haluaa keventää etenkin keskituloisten tuloverotusta. Veronalennuksiin ei kuitenkaan ole mahdollista mennä heti, vaan sitä ennen julkinen talous on tasapainotettava menoleikkausten kautta.
Valtion menoja on supistettava
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen, että julkisen talouden alijäämää ei tule enää pahentaa nykyisestä millään toimilla.
– Verotusta on alennettava paitsi arjen välttämättömien kustannusten myös palkan verotuksen osalta. Se kuitenkin edellyttää että ensin kyetään päättämään siitä, mistä karsitaan valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviä. Me emme halua tehdä veronalennuksia velaksi, Purra sanoi.
Hän jo aiemmin esittänyt, että seuraavaan hallitusohjelmaan tulee ottaa selkeät kirjaukset siitä, mitä valtion menoja supistetaan. Perussuomalaisten vaihtoehdossa leikkaukset painottuisivat toissijaisiin menoihin, kuten muun muassa Sitraan, Yleisradioon, kehitysapuun ja maahanmuuttoon
Ruotsissakin alennettiin tuloverotusta
Tuloverotuksen alentaminen olisi paikallaan erityisesti siksi, että sillä vahvistetaan keskituloisten ja muidenkin tuloluokkien ostovoimaa. Purra kuitenkin huomautti, että veroale olisi paikallaan myös Pohjoismaisessa vertailussa.
– Esimerkiksi Ruotsissa keskituloisten palkansaajien tuloverotus on selvästi alemmalla tasolla kuin Suomessa.
Purra huomautti, että verotuksen keventämisellä on paljon hyötyjä paitsi palkansaajalle itselleen myös talouden kokonaisuudelle.
– Verokiila kapenee, talouden dynamiikka kasvaa, kulutus lisääntyy ja tämä kaikki vaikuttaa myös työllisyyteen. Samaan aikaan kun julkista taloutta supistetaan, yksityinen sektori voi kasvaa, koska julkisen sektorin supistamisella vapautuu työvoimaa yksityiselle sektorille, jonka sanotaan kärsivän työvoimapulasta.
Li Anderssonilta perinteistä kateuspuhetta
Ylen puoluejohtajien vaalitentissä eilen kävi jälleen ilmi, että vasemmistopuolueet eivät suostu edes maltillisiin veronkevennyksiin pelkästään vain siitä syystä, että tavan keskituloiselle palkansaajalle jäisi enemmän rahaa käteen.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä veronalennukset eivät juurikaan hyödyttäisi taloutta ja niihin ei siksi muka kannattaisi mennä. Anderssonin älynväläys oli sanoa ääneen, että veronalennukset hyödyttävät palkansaajaa vain, jos hän maksaa tuloveroa.
– Kun sanotaan, että alennetaan kaikkien veroa, se ei pidä paikkaansa. Pienipalkkaisimmat hyötyisivät hyvin vähän, hyvätuloisimmat voisivat hyötyä enemmän. Veronalennukset vain lisäävät painetta leikata sosiaaliturvasta, Andersson päästeli.
Demarilandiassa kukaan ei tarvitse säästöpossuja
Myös demareiden linja on se, että veronalennuksia ei voi tehdä, koska verouudistus saattaisi hyödyttää keskituloista palkansaajaa – ja mikä kamalinta: myös hyvätuloista. SDP:n mielestä tämä ei olisi ”oikeudenmukaista”.
– Jos me laskisimme tuloverotusta kaikista tuloluokista, niin eniten euroja menisi hyväosaisille ihmisille, pääministeri Sanna Marin sanoi.
Marinin mielestä Suomen talouskasvulle ei olisi hyväksi se, että kaikille jäisi enemmän käteen palkastaan. Demareiden mallissa palkkatuloista ei myöskään saisi jäädä kenellekään mitään säästöön.
– Kun hyväosaisille jää enemmän rahaa käteen, se ei näy talouskasvussa, vaan se raha menee pankkitilille säästöön, Marin heitti.
SDP:n talousmallissa säästäväisyys ei siis ole hyve, vaan mieluummin kansalaisen tulee olla riippuvainen valtion tukiaisista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kokonaisveroaste menoleikkaukset veronalennukset hintojen nousu vasemmistopuolueet palkansaajat elinkustannukset Keskituloiset tulonsiirrot Riikka Purra Sanna Marin Talouskasvu Li Andersson perussuomalaiset SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää

Purra moittii Marinin hallitusta siitä, että se ei kykene luopumaan mistään: ”Jokainen hallituspuolue saanut omat lempilehmänsä”

Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”

Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”

Suomalaiset asetettava viimein etusijalle: ”Tässä maassa monet ajattelevat, että he ovat toisen luokan kansalaisia omassa maassaan – näin ei saa olla”

Purra tyrmää vanhojen puolueiden selitykset työvoimapulasta: Työmarkkinoiden ongelmien syynä työn heikot kannustimet

Varsinais-Suomi puolustaa ykköspaikkaansa ja tavoittelee viidettä kansanedustajaa – ”Äänestämättä jättäminen on ääni SDP:lle”

Leena Meri: Toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi olla, jos talous ei ole terveellä pohjalla
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.