

PS ARKISTO
Purra: Seuraavaan hallitusohjelmaan kirjaukset, mitä valtion menoja supistetaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nostaa Suomen talouden keskeiseksi ongelmaksi työn heikot kannustimet, jotka samalla hidastavat talouskasvua. Perussuomalaiset katsoo, että veronalennuksiin on mahdollista mennä sen jälkeen, kun julkinen talous on ensin tasapainotettu menoleikkausten kautta.
Perussuomalaiset vaatii velanottoa kuriin ja julkisen talouden tasapainottamista. Perussuomalaisten tuoreessa vaihtoehtobudjetissa esitetäänkin leikkauksia muun muassa Sitraan, Yleisradioon, kehitysapuun ja maahanmuuttoon.
Ylen Politiikkaradiossa tänään vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi leikkaustarpeeksi seuraavalla vaalikaudella 2,5-3,5 tai jopa 4 miljardia. Perussuomalaiset esittää kuitenkin muitakin toimia kuin vain leikkauksia.
– Tarkkaa summaa on vaikea sanoa, koska kokonaisuus riippuu siitä, mitä toimia tehdään. Säästetäänkö esimerkiksi pienituloisten etuuksista vaiko suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta toissijaisista kohteista, joita leikkauksia perussuomalaiset on pitänyt esillä.
Leikkauksia hallintoon ja ympäristöministeriöön
Perussuomalaiset leikkaisi myös hallinnosta, kuten ministeriöistä, ja tehostaisi yleisesti julkista sektoria säästökeinona. Toimet eivät kuitenkaan koskisi suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta tärkeitä toimintoja, kuten esimerkiksi poliisia, hoitajia ja Puolustusvoimia.
– Olemme ehdottaneet ympäristöministeriön lakkauttamista. Tärkeimmät osat siirrettäisiin muualle, maa- ja metsätalousministeriö voisi ottaa suurimman osan.
Suomessa sanotaan olevan työvoimapula. Purran mukaan perussuomalaiset on valmis siihen, että julkiselta sektorilta irrotettaisiin osaajia yksityissektorin käyttöön työvoimapula-aloille.
– Se olisi win-win-tilanne, joka myös leikkaa menoja ja kaventaa verokiilaa. Samalla se mahdollistaa veronalennukset myöhemmin.
Välittömät säästöt kehitysavusta ja maahanmuutosta
Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa välittömät säästöt kehitysavusta ja maahanmuutosta ovat miljardiluokkaa. Lisäksi tarvitaan rakenteellisia muutoksia.
Purra muistuttaa, että maahanmuuton kokonaiskustannukset koostuvat suureksi osaksi siitä, että tulijat keskimääräisesti vastaanottavat kantaväestöä enemmän tulonsiirtoja, käyttävät enemmän julkisia palveluja ja maksavat vähemmän veroja.
– Mikäli toteutetaan perussuomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, saadaan kasaan suuremmat säästöt kuin esimerkiksi tuoreessa valtiovarainministeriön raportissa, jossa on muuten monipuolinen luettelo talouden korjaamistoimenpiteistä.
Perussuomalaisten linja kuitenkin on, että maahanmuuton säästöt eivät koskisi Ukrainan pakolaisia.
– Olemme sitoutuneita ukrainalaisten auttamiseen. Se on koko Euroopan kysymys ja samalla osa omaa turvallisuuspolitiikkaamme. Se on juuri sitä lähialueella tapahtuvaa auttamista, joka on perussuomalaisten mielestä järkevää.
Ukrainalaiset saavat Suomessa tilapäistä suojelua.
– Meidän mielestämme kaiken kansainvälisen suojelun tuleekin olla tilapäistä. Kun suojelun tarve päättyy, niin oikeus suojeluun lakkaa.
Verotusta ei saa kiristää
Purra nostaa Suomen talouden keskeiseksi ongelmaksi työn heikot kannustimet.
– Työn heikko kannustavuus liittyy paitsi ansiotuloverotukseen myös arjen kustannusten inflaatioon. Sähkö, asuminen ja liikkuminen on hyvin kallista. Verokiila on kova, eikä käteen jää työn tekemisestä paljoa rahaa. Se näivettää taloutta. Jos haluamme aitoa talouskasvua ja talouden dynamiikkaa, verotuksen tasoa on tarkasteltava.
Perussuomalaiset kuitenkin katsoo, että vielä hallituskauden alussa ei voida tehdä veronalennuksia, sillä julkinen talous on niin huonossa kunnossa. Ensin julkinen talous on tasapainotettava menoleikkausten kautta.
– Ensin hallitusohjelmaan pitää saada kirjaukset, mitä valtion menoja supistetaan. Todennäköisesti se edellyttää joidenkin valtion ja kuntien tehtävien uudelleentarkastelua. Emme kuitenkaan esitä uusia veroja, koska Suomen kokonaisveroaste on jo nyt suhteellisen korkea.
Purra ei lämpene valtiovarainministeriön virkamiesten äskettäin esiin nostamalle arvonlisäverokantojen korottamiselle.
– Se tarkoittaisi ruuan ja lääkkeiden kallistumista tilanteessa, jossa ne ovat jo nyt hyvin kalliita.
Suomalaisille lisää työtunteja
Perussuomalaiset pyrkii vahvistamaan taloutta myös tarjoamalla suomalaisille lisää työtunteja.
– Suomessa on 200 000 osa-aikatyön tekijää, jotka haluaisivat enemmän työtä. Se luonnollisesti tarkoittaisi myös sitä, että he tulisivat palkallaan paremmin toimeen ja riippuvuus tulonsiirroista vähenisi.
Perussuomalaiset on esittänyt poolimallia, jossa erilaisia työtehtäviä tekevä voisi tehdä töitä useammalle työnantajalle tai useammalla sektorilla.
– Tämä olisi positiivista työntekijälle itselleen, mutta samalla se helpottaisi myös työnantajaa. Meillä on esimerkiksi isoja konserneja, joilla on sekä ravintolatoimintaa että kaupan alan toimintaa. Yksittäinen ihminen voisi tehdä työtunteja molemmissa ja siten saada enemmän työtä viikkoonsa.
– Perussuomalaisten lähtökohta on myös se, että työllä pitäisi tulla toimeen. Se liittyy myös työperäiseen maahanmuuttoon siten, että tilastollisesti Suomeen tullaan yleensä matalapalkkatöihin, jolloin työllä ei tule toimeen, ja he saavat palkan lisäksi tulonsiirtoja. Se ei vahvista julkista taloutta, Purra sanoo.
Hänen mukaansa suomalaisen ammatillisen koulutuksen järjestelmän tulee varmistaa se, että valmistuvilla nuorilla on niin hyvä osaamistaso, että he kelpaavat yrityksiin töihin.
– Ammatillisesta järjestelmästä pitää tulla osaajia oikeille aloille ja oikeille alueille.
Työperäiselle maahanmuutolle vähimmäispalkkaraja
Perussuomalaiset asettaisi työn perässä Suomeen muuttaville 3 200 euron vähimmäispalkkarajan kuukaudessa. Purra huomauttaa, että vastaavia vähimmäistulorajoja on muuallakin Euroopassa, esimerkiksi Tanskassa.
– Työvoimapulaa ei siis ratkaista filippiiniläisillä hoitajilla tai muutenkaan tuomalla työvoimaa Euroopan ulkopuolelta. Esimerkiksi voidaan nostaa Ruotsi, joka on vastaanottanut runsaasti maahanmuuttoa sote-sektorille, mutta kärsii edelleen hoitoalan työvoimapulasta.
Kuuntele koko Purran haastattelu tästä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- talouden tasapainottaminen työn kannustimet menoleikkaukset veronalennukset valtion menot Yleisradio Osa-aikatyö Vaihtoehtobudjetti Työperäinen maahanmuutto Sitra Maahanmuuttopolitiikka Julkinen talous Riikka Purra Hallitusohjelma Talouskasvu Velanotto talous kehitysapu verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Immonen: Suomeen tarvitaan isänmaallista talouspolitiikkaa – ”Nykyhallituksen harjoittama velkaralli ei voi enää jatkua”

Kokoomus ailahtelee eikä osaa päättää, kuinka monta miljardia leikkaisi ensi kaudella valtion menoista – puoluejohdon puheissa numerot vaihtelevat kuin huutokaupassa

Maahanmuutto kasvattaa huono-osaisuutta, joka ei ratkea kotouttamisella – Purra: ”Se ei ole perussuomalaisten visio hyvästä Suomesta”

Leena Meri: Veronkorotusten tie on käyty loppuun – ”Suomalaisilla ei ole ostovoiman puolesta mahdollisuutta maksaa enempää”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää