Ajatus vasenryhmän jäsenen kansanedusta Jyrki Yrttiahon (vr.) erottamisesta vasemmistoliitosta ei ollut alunperin puoluejohtaja Paavo Arhinmäen oma. Asian olivat päättäneet Yrttiahon puoluetoverit SAK:ssa.

– Demarien käsi Vasemmistoliitossa kurkottaa SAK:sta, sen vasemmistoryhmästä, joka ajaa enemmän tai vähemmän demarien asiaa. Osa tästä porukasta haluaa yhdistää Vasemmistoliiton ja SDP:n, jolloin nämä yhdessä olisivat suurin puolue ja saisivat pääministerin paikan. Tämä ryhmä oli jo päättänyt minun erottamisestani ennen Vasemmistoliiton Tampereen puoluekokousta ja tervehdyskäyntiäni SKP:n kokouksessa, kertoo Yrttiaho.

Yrttiaho sanoo, että syynä hänen erottamisaikeisiinsa on hänen harjoittamansa politiikka:

– Syy on nimenomaan siinä eli, että olen arvostellut hallitusta. Tämä liittyy myös hallituksen sisäiseen kuriin. Eli jo nyt pyritään estämään kriittisten henkilöiden nousu eduskuntaa seuraavissa vaaleissa.

Kansanedustaja Yrttiahon mielestä Vasemmistoliitto on kääntänyt kurssiaan eduskuntavaalien jälkeen 180 astetta:

– Eniten on pielessä eurooppapolitiikka. Ennen eduskuntavaaleja me vastustimme pankkitukipaketteja. Mutta kun mentiin hallitukseen, niin takki kääntyi täysin. ALV:a nostettiin, vaikka korotusta vastustettiin ennen vaaleja. Eikä yhteisöveron laskeminen 20 prosenttiin ole vasemmistolaista politiikkaa. Se on uusliberalismia, täsmentää Vasemmistoryhmän edustaja.

Yrttiahon erottaminen Vasemmistoliitosta on vielä kesken. Yrttiaho ihmettelee puoluejohdon toimintaa.

– Puoluejohto ei ole vieläkään ollut yhteydessä minuun. Jos he todellakin erottavat minua tukevan puolueosaston, niin he erottavat syyttömiä.

– Ja jos sitten erottamispäätös kuitenkin tehdään niin me nykyisen osastomme jäsenet liitymme Varsinais – Suomen suurimpaan osastoon eli Työn- ja tutkimuksen vasemmistoyhdistykseen, he itse ovat meitä pyytäneet näin tekemään.

Ilonkin aiheita löytyy. Yrttiaho kertoo saaneensa viidessä päivässä kansalaisilta 650 tukikirjettä.

Ei ole kiire mihinkään

Nyt on jo ehditty valaa kannuja, josko Yrttiaho vaihtaisi puoluetta mutta ainakaan vielä ei ole sen aika. Hän ei ole omien sanojensa mukaan ole edes miettinyt sellaisia vaihtoehtoja.

– Minulla ei ole kiire minnekään. Aion katsoa tämän näytelmän loppuun. Mutta se on varmaa, että en koskaan lopeta osallistumista poliittiseen toimintaan, kuittaa kansanedustaja Jyrki Yrttiaho.

PS VERKKOTOIMITUS