Suomi jatkaa rajoituksia itärajalla. Rajanylityspaikat pidetään suljettuina lukuun ottamatta Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikkoja, jotka avataan liikenteelle torstaina 14.12. Hallitus sulkee koko itärajan uudelleen, jos välineellistetty maahantulo itärajalla jatkuu.

Suomen ja Venäjän maarajalla rajanylittäjien tulee päätöksen voimassaoloaikana käyttää Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikkoja. Myös Suomen kansalaisen on käytettävä avoinna olevia rajanylityspaikkoja. Tavaraliikenne Vainikkalan kautta jatkuu. Asiasta kertoo Valtioneuvosto.

Itärajalla kansainvälistä suojelua on mahdollista hakea vain Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikoilla.

– Siitä huolimatta haluamme korostaa, että näissä olosuhteissa Suomen ja Venäjän väliselle rajalle ei kannata lähteä. Suomi aikoo varmistaa, että itärajastamme ei synny uutta välineellistetyn maahantulon väylää Eurooppaan, painottaa sisäministeri Mari Rantanen.

Viranomaisten arvion mukaan on ilmeistä, että uhka ei ole vielä ohi. Venäjän alueella on todennäköisesti edelleen merkittävä määrä mahdollisia maahantulijoita. Venäjän viranomaisilla on myös edelleen olemassa kyky maahantulijoiden Suomeen välineellistämiseksi.

Hallitus ja viranomaiset seuraavat itärajan tilanteen kehittymistä tarkasti. Suomi pitää huolta omasta rajaturvallisuudestaan, yleisestä järjestyksestä ja kansallisesta turvallisuudesta.

– Muutosta parempaan suuntaan ei voida todentaa ilman, että rajoituksia puretaan. Siksi avaamme nyt kaksi rajanylityspaikkaa harkitusti ja hallitusti. Samalla kuitenkin ylläpidämme korkeaa valmiutta uusiin rajoituksiin. Suomi huolehtii kansallisesta turvallisuudestaan, korostaa pääministeri Petteri Orpo.

Valtioneuvosto päätti asiasta ylimääräisessä istunnossa 12.12. Uusi päätös on voimassa 14.1.2024 saakka.

Tiedotustilaisuus on katsottavissa Valtioneuvoston Youtube-kanavalla:

Hallitus käsitteli valtioneuvoston yleisistunnossa tiistaina 12. joulukuuta rajanylitysliikenteen rajoituksia. Valtioneuvoston istunnon jälkeen oli hallituksen tiedotustilaisuus noin klo 14.45 Valtioneuvoston tiedotustilassa. Paikalla olivat pääministeri Petteri Orpo, sisäministeri Mari Rantanen sekä Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Mikko Lehmus.

SUOMEN UUTISET