Kansanedustaja Ari Koposen lupiini-rikkakasveja koskevaa kirjoitusta on riepoteltu mediassa viime päivät. Luontoaiheista usein kirjoittava Koponen ottaa tänään kantaa rajuihin ylitulkintoihin.

– Lupiineista vielä: keskustelu on lähtenyt aivan ihmeellisille kierroksille, Koponen kommentoi. ja jatkaa:

– Kirjoitukseni koski lupiineja. Siinä ei ollut taka-ajatuksia.

– Olin äsken ehdolla EU-vaaleissa. Teemojani olivat muun muassa maaseutu, metsästys, kannanhoito ja luonto. Minulle tärkeitä pitkäaikaisia teemoja ovat liikunta, urheilu, koulut, liittovaltiokehitys ja monet muutkin asiat.

– Lupiineista kirjoitetaan ja keskustellaan joka kesä. Niin tänäkin vuonna. Osallistuin keskusteluun siinä missä muutkin.

Koponen nostaa esimerkeiksi useita viime päivien uutisia, joissa kirjoitetaan lupiinien hävittämisestä aivan normaalilla tavalla. Hänen oma kirjoitukensa ei eroa niistä sisällöllisesti tai tyylillisesti.

20.5. HS kirjoitti: ”Kesäkuun alusta asti helsinkiläiset voivat pelata peliä, jossa kaupunki maksaa pieniä summia rahaa vieraslajien hävittämisestä. Kaupunki aikoo joukkoistaa rikkakasvien kitkemisen mobiilipelillä. ”

30.5 Maaseudun tulevaisuus: ”Tieremontti toi luomutilalle haitallisen vieraslajin – lupiini hävitetään kypsentämällä sen juuret suoraan maahan”

7.6. MTV kirjoitti: ”Revi maasta lupiineja ja tienaa! Uusi mobiilisovellus palkitsee vieraslajien tuhoamisesta”

17.6 Kotikuntani Tuusula kirjoitti: ”Keräämällä lupiinikimpun ämpäriin tai maljakkoon osallistut vieraslajin leviämisen torjumiseen.”
Itse kirjoitin 13.6. Twitteriin: ”Vieraslaji saapuu pyytämättä ja yllättäen. Se leviää ja lisääntyy hallitsemattomasti, kunnes on levinnyt niin laajalle, että jättää alleen paikalliset lajit. Suomessa eritoten etelässä ongelma on jo suuri. Käykää talkoisiin lupiinien poistamiseksi.”

Itä-Suomen yliopiston kulttuurintutkimuksen professorin Tuija Saresma oli näkevinään Koposen lupiinikirjoituksessa vihapuhetta ja kaksoisviestintää. Saresman kommenteista uutisoi muun muassa MTV. Saresma arvioi Koposen kirjoituksen ”mahdollistavan äärioikeistolaista väkivaltaa”.

Koposen alkuperäinen, vieraslajeja koskeva päivitys kuului näin: ”Vieraslaji saapuu pyytämättä ja yllättäen. Se leviää ja lisääntyy hallitsemattomasti, kunnes on levinnyt niin laajalle, että jättää alleen paikalliset lajit. Suomessa eritoten etelässä ongelma on jo suuri. Käykää talkoisiin lupiinien poistamiseksi.”

Koponen ottaa sosiaalisen median kanavillssaan kantaa monenlaisiin aiheisiin, usein luontoon liittyviin. Hän on viime aikoina kirjoittanut muun muassa metsäpolitiikasta, maaseudusta, kyläkouluista, metsästyksestä, äitiyspakkauksista, liikunnasta, riistanhoidosta ja maalla asumisesta.

SUOMEN UUTISET