Väitteet, että Israel iskee tahallisesti siviilikohteisiin ovat käsittämättömiä, toteavat kansanedustajat Peter Östman, Sanna Antikainen ja Antero Laukkanen.

Anna Kontulan (vas.) Muuri-kirjan julkaisutilaisuudessa eduskunnassa puhunut tutkija ja ICAHD Finland -järjestön puheenjohtaja Syksy Räsänen vaati, että Suomen pitäisi lopettaa asekauppa Israelin kanssa. Räsänen väitti, että Israelin armeija testaa maan puolustusteollisuuden valmistamia aseita palestiinalaisilla ja pyrkii myös tahallisesti aiheuttamaan vahinkoa siviileille.

– ICAHD -järjestön asenteellisuus käy ilmi, kun levitetään käsitystä, että yksipuolisesti nimenomaan Israel olisi uhka Lähi-idän tai maailman rauhalle. On syytä muistaa, että kun Israel perustettiin, arabimaat hyökkäsivät välittömästi sen kimppuun. Maa on koko historiansa ajan joutunut panostamaan kohtuuttoman paljon puolustuksensa ja oman aseteollisuuden kehittämiseen juuri siksi, että monet maat eivät ole halunneet myydä Israelille aseita, toteaa kansanedustaja Peter Östman (kd.).

Hamas käyttää gazalaisia ihmiskilpinä

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen sanoo väitteiden iskujen tahallisesta kohdistamisesta siviileihin olevan perättömiä.

– Israel ei pommita palestiinalaisia sattumanvaraisesti. Israelin asevoimilla on hyvin korkealle viety eettinen ohjeistus, ja armeija pyrkii myös varoittamaan lähialueen siviilejä terroristeja vastaan tehtävistä iskuista. Hamas sen sijaan on käyttänyt gazalaisia siviilejä ihmiskilpinään ja ampuu raketteja Israeliin täysin summittaisesti tähdäten yhtä lailla siviilikohteisiin. Lisäksi Hamas polkee omien kansalaistensa ihmisoikeuksia, muistuttaa Antikainen.

– Aseiden tuonti Israelista ei ole tietenkään itsetarkoitus, vaan Suomen puolustusvoimat hankkii sellaisia aseita, kuin se arvioi tarvitsevansa, muistuttaa Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana toimiva Östman.

Äärijärjestö levittää juutalaisvihaa

Kansanedustajat ovat huolissaan myös faktoista irtaantuneen antisemitistisesti latautuneen propagandan levittämisestä. Israelia syytetään vuosikymmenestä toiseen myös ihmisoikeusloukkauksista. Israelin vedettyä kaikki joukkonsa Gazasta vuonna 2005 ei alueelle tullut rauhaa, vaan valtaan nousi EU:n terroristijärjestöksi luokittelema Hamas.

Palestiinalaisosapuolen tekemiä raketti-iskuja ja muita attentaatteja sekä jatkuvaa uskonnollisluonteista juutalaisvihaa täynnä olevaa retoriikkaa ja koulukasvatusta eivät aktivistit yleensä nosta ongelmina lainkaan esille.

– Keskustelusta puuttuu valitettavasti usein laajempi näkemys alueen historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta. Israelin alueella asuu lähes kaksi miljoonaa arabia, mutta Gazan alueella ei ole yhdenkään juutalaisen turvallista vierailla. Niin kauan kuin Gazaa hallitsee äärijärjestö, jonka avoimena tavoitteena on Israelin valtion tuhoaminen, on täysin ymmärrettävää, että Israel varustautuu ja puolustaa aluettaan, huomauttaa kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.).

Israeliin muutetaan jo Euroopasta

Ihmisten elinolot Gazassa ovat huonot ja väestönkasvu nopeaa. Käytännössä Lähi-idän maat ovat kuitenkin toisistaan riippuvaisia muun muassa alueen vesi- ja muiden luonnonvarojen vuoksi ja alueella tehdään myös yhteistyötä ja käydään kauppaa.

Israeliin myös muuttaa jatkuvasti lisää juutalaisia Euroopasta, jossa he eivät enää koe oloaan turvalliseksi.

– Alueen tulevaisuus pitää suhteuttaa siihen realiteettiin, että Israel on ehkä ainoa paikka maailmassa, missä juutalaisilla on turvallista asua. Jotta asiallinen ja rauhaan pyrkivä keskustelu on mahdollista, on sen perustuttava oikeisiin tietoihin, muistuttaa Laukkanen.

SUOMEN UUTISET