Palestiinalaisten ja Israelin välinen konflikti on tulehtunut pahasti viimeisen viikon aikana. Mielenosoituksia palestiinalaisten puolesta järjestettiin viikonloppuna ympäri maailmaa. Tilanne on muodostunut suuremman luokan ongelmaksi viime päivinä myös Yhdysvalloissa, jossa se lyö eripuraa pääosin Israel-myönteisenä tunnetun demokraattipuolueen riveissä. Presidentti Joe Biden on lausunnoissaan puolustanut Israelin oikeutta puolustaa maataan.

Sunnuntaina 16.5. palestiinalaisten puolesta Tampereella marssineen noin 250 henkilön joukko sai liikkeelle kaksi “vastamielenosoittajaa”. He ilmaantuivat Keskustorille kuuden jälkeen Israelin lipun kanssa.

Palestiinalaisia puolustaneet mielenosoittajat olivat tuolloin huutamassa iskulauseita Raatihuoneen edustalla. Israelin lippu kärjisti mielenosoittajien tunnelman. Kymmenet osallistujat syöksyivät kadun yli huutamaan Israelin lippua kantaneille miehille.

Poliisi esti uhkaavan tilanteen laajenemisen

Poliisi puuttui tilanteeseen ja otti toisen lippua kantaneista miehistä autoonsa. Lippua kantanut mies kuvaili tilannetta Twitterissä:

– Toin juuri Israelin lipun palestiinalaismielenosoitukseen. Sen seurauksena paikalla ollut kymmenpäinen arabijoukko ryhtyi välittömästi piirittämään minua, yrittäen käydä minuun käsiksi. Läsnäolevat poliisit olivat täysin voimattomia uhkaavan väkijoukon edessä.

Tilanne jatkui illan mittaan kiivaana keskusteluna somessa.

Mielenosoituksen järjestäjä, tamperelainen Mahmoud Machaal kommentoi Iltalehdelle, että hän järjesti mielenosoituksen yksityishenkilönä. Viesti tilaisuudesta kulki hänen mukaansa suoraan tuttavapiirissä sekä Facebookissa.

Israelin puolustusvoimat tekee varoitussoittoja ennen iskuja

On selvääkin selvempää, että kärjistynut konflikti on lohduton siviileille. Vähemmälle huomioille on kuitenkin jäänyt se, että palestiinalainen osapuoli, Gazassa valtaa pitävä terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas on todistettavasti ja toistuvasti käyttänyt sekä ihmiskilpiä että lapsisotilaita.

Mediassa ei myöskään juurikaan ole kerrottu, että Israelin puolustusvoimat, IDF, käyttää varoitussoittoja ennen kohdennettuja iskuja.

Tästä tuoreimpana esimerkkinä The Telegraphin Youtube-kanavalla julkaisema video puhelusta, jossa kohteeksi ilmoitettu pommitettava rakennus tuhoutuu varoitussoiton päätteeksi.

Heli-Maria Wiik