”Monikymmenpäinen arabijoukko huusi asiattomuuksia, yritti napata älypuhelimia käsistämme, uhkasi sylkeä kasvoille, töni ja piiritti.” Näin kuvasi 24-vuotias valtio-opin opiskelija Joakim Vigelius yllättäviä tapahtumia Tampereen Keskustorilta, jossa järjestettiin sunnuntaina mielenosoitus Palestiinan tueksi. Hän oli tapahtumapaikalla tuttavansa, venäjän kieltä yliopistolla opiskelevan Aleksei Silvanin kanssa. Molemmat kuuluvat perussuomalaisiin.

Sunnuntain mielenosoituksella tuettiin palestiinalaisia ja vastustettiin Israelin toimia Gazassa.

Allahu akbar!
Israel on rasisti!
Israel on tappaja!
Israel alas!

Aleksei Silvan piteli puolestaan käsissään Israelin lippua. Tilanne eskaloitui nopeasti.

– Toin juuri Israelin lipun palestiinalaismielenosoitukseen. Sen seurauksena paikalla ollut kymmenpäinen arabijoukko ryhtyi välittömästi piirittämään minua, yrittäen käydä minuun käsiksi. Läsnäolevat poliisit olivat täysin voimattomia uhkaavan väkijoukon edessä, Silvan kertoo.

Tilanne tallentui videolle. Tilanne rauhoittui vasta, kun poliisi saatteli vastamielenosoittajat turvaan.

Poliisi vei rauhallisesti käyttäytyneen, Israelin lippua kantaneen Aleksein turvaan ja pyysi tapahtumaa kuvannutta Joakimia poistumaan paikalta ”tämän oman turvallisuuden takia”.

Uhkaavasti käyttäytyneitä, asiattomuuksia huudelleita mielenosoittajia ei viety pois. Tilannetta kuvanneen Vigeliuksen mukaan tilanne oli eskaloitumassa todella pahaksi.

– En voinut aavistaakaan, että yksi Israelin lippu saisi aikaan näin avoimen aggressiivisen reaktion.

Iltalehden mukaan mielenosoitus oli paljolti yksityishenkilön, Suomessa 30 vuotta asuneen Mahmoud Machaalin koolle kutsuma. Machaal oli aiemmin vasemmistoliiton varavaltuutettu, joka loikkasi demarien valtuustoryhmään syksyllä 2020. Demariehdokkaan järjestämä mielenosoitus Israelia vastaan sujui koronasäännöistä piittaamatta.

Poliisin ohjeistus korona-ajan mielenilmaukselle on se, että ryhmässä saa olla korkeintaan 50 ihmistä. Iltalehti uutisoi, että pian kello 17.30 jälkeen Raatihuoneen rappusten edessä oli kuitenkin jo 200 ihmistä. Myöhemmin heitä tuli kymmeniä lisää ja tunteet kuumenivat iltakuuden jälkeen. Osa oli maskitta ruuhkassa.

Mikä on hyväksyttävää?

Joakim Vigelius on huolissaan siitä, että hänen kotikaupungissaankin monikymmenpäinen arabijoukko voi provosoitua käymään käsiksi lähimmäisiin vain yhden lipun tähden.

– Se, että tilanne uhkasi kehkeytyä ihan aidoksi väkivallaksi, oli merkki tämän arabijoukon kyvyttömyydestä sietää Suomen laajaa sananvapautta ja mielipiteen ilmaisun vapautta.

Joku voisi nyt kysyä, että mitäs menitte lippuinenne provosoimaan. Vigelius heittää tähän vastakysymyksen.

– Entä jos järjestettäisiin ”Aito avioliitto”-mielenilmaus, jonne tulisi vastamielenosoittaja Pride-lipun kanssa: hyväksyisimmekö sen, jos hänen päälle käytäisiin porukalla? Tai jos homovastaiset muslimit ottaisivat heidät kohteekseen?

Vigelius kysyy, pitäisikö Suomen poistaa Israelin liput, Pride-liput ja Muhammedin pilakuvat – vain siksi, koska muslimit provosoituvat?

– Niinkö? Mistä vapaudesta luovumme seuraavaksi, Vigelius kysyy.

Hänen mukaansa asia on päinvastoin – Suomessa saa kantaa Israelin lippua muslimeilta lupia kyselemättä.

– Vapaassa yhteiskunnassa vapaus on lähtökohta, ei poikkeus sääntöön. Jos Israelin lippu herättää sinussa tällaista aggressiota, pysy kaukana Suomesta.

Vasemmistoanarkisti uhkaa väkivallalla

Muslimimielenosoittajat eivät olleet ainoita Israelin lipun takia provosoituneita. Lipusta suivaantui myös vasemmiston sympatisoija, viime vuosien mielenosoituksista ja uutisotsikoistakin tuttu vasemmistoanarkisti, joka esittelee itsensä Twitterissä toiseksi ääripääksi.

Kyseinen anarkisti kirjoitti Aleksei Silvanille Twitterissä: ”potkin su päähän jos suhun missään törmään v***n äpärä.runkkasit murhattujen lasten päälle huomionkipeydessäsi.nyt vastaat teostasi vannon tämän sulle.”

Väkivalta on vasemmiston standardiratkaisu yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Sananvapaus on länsimaisen, sekulaarin yhteiskunnan tuntomerkki, mutta anarkistin sanat rajautuvat sen ulkopuolelle laittomana uhkauksena ja kunnianloukkauksena. Ei ole olemassa ”parempaa vihapuhetta” vaan laki on sama meille jokaiselle.

Joakim Vigelius on kuitenkin enemmän huolissaan aggressiivisesta ilmapiiristä kuin yksittäisestä anarkistista.

Hän ei toivo Tampereelle joukkoja, jotka määrittävät muiden kansalaisten vapauden oman moraalikoodistonsa mukaan.

Itävalta ja Tšekki liputtivat solidaarisuutta Israelille

Vapaassa yhteiskunnassa yksilön ei siis tarvitse anoa lupaa esittää mielipiteitä, oli hän sitten Palestiinan tai Israelin puolustaja. Laajempi kysymys näiden maiden tilanteesta on vaikea ja aiheeseen on erilaisia näkökulmia. Itävallassa nostettiin Israelin lippu liittokanslerinviraston katolle merkkinä solidaarisuudesta. Samoin Tšekin tasavallassa tuomittiin terrori-iskut Israelia vastaan.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ehdotti äskettäin, että Suomen valtio osoittaisi tukeaan Israelille vetämällä maan lipun valtioneuvoston linnan salkoon. Hän pitää Lähi-idän rauhatonta tilannetta erittäin huolestuttavana.

Räsänen kirjoittaa:

– Terroristijärjestö Hamas on ampunut kuluneen viikon aikana toista tuhatta rakettia summittaisesti siviiliväestön keskuuteen Israelissa. Israel on puolustautunut ja pyrkinyt kohdentamaan iskunsa sotilaallisiin kohteisiin. Israelin arvioiden mukaan Hamas tapansa mukaan käyttänyt omia siviilejään ihmiskilpinä. Tilanteen kärjistymisen takana ovat monimutkaiset jännitteet, joiden purkamiseksi tarvittaisiin rauhanomaisia neuvotteluita. Väkivaltaisuuksista tulee pian päästä eroon. On kuitenkin muistettava, että toisena osapuolena on myös EU:n terroristijärjestöksi luokittelema taho, Hamas.

SUOMEN UUTISET