Turvapaikkakriisin yhteydessä on käynyt ilmi, että nykykäytäntöjen puitteissa edes törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden henkilöiden turvapaikkahakemuksen käsittelyä ei voida keskeyttää. Hallitus selvittää nyt, minkälaiset rikokset voisivat jatkossa vaikuttaa turvapaikan saamiseen. Asiasta kertoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Tällä hetkellä vain harvat rikostyypit, esimerkiksi rikokset ihmisyyttä vastaan ja sotarikokset vaikuttavat siten, että turvapaikkaprosessi voidaan keskeyttää. Muut rikokset eivät tällä hetkellä prosessia keskeytä, Lindström tarkensi asiaa myöhemmin Suomen Uutisille.

Edes raiskaus tai murha ei riitä keskeyttämään turvapaikkahakemuksen käsittelyä. Lindström kertoo henkilökohtaisena mielipiteenään, että tällaisten rikosten täytyy vaikuttaa prosessiin.

– Minä olen sitä mieltä, että raiskaustuomio on asia, jonka tulee vaikuttaa turvapaikkaprosessiin. Kansainvälisten sopimusten nykyisen tulkinnan mukaan raiskaus ei tällä hetkellä vaikuta turvapaikan saantiin. Minulle tämän kuuleminen oli järkytys – en voi hyväksyä tällaista tulkintaa.

– Lakiasiantuntijat ovat kertoneet, ettei edes murhatuomio riitä tällä hetkellä keskeyttämään turvapaikkaprosessia. Nämä asiat ovat kansainvälisten sopimusten takana. Asia on hyvin kummallinen. Miten tähän nykyiseen sitten pystytään puuttumaan – se on meille iso haaste.

Muitakin tiukennuksia tulossa

Hallitus ilmoitti tänään myös tehostavansa EU:n ulkopuolelta tulleiden rikollisten poistamista maasta. Samoin rikoksen uusijoiden ja yleistä järjestystä uhkaavien henkilöiden maasta poistamista tehostetaan.

Terroristijärjestöiden toimintaan osallistuminen kriminalisoidaan, samoin matkustaminen ulkomaille terrorismirikoksen tekemistä varten.

SUOMEN UUTISET