Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen kirjoittaa kolumnissaan Jyrki Kataisen eronpyynnön laukaisemasta hallituskriisistä.

Jo viime keväänä Kataisen kehonkieli kertoi, että ”tämä oli nyt tässä”. Hommat eivät edenneet. Hallitus oli monissa tärkeissä asioissa toimintakyvytön.

Viimeistään vassareiden hallituksesta lähdön jälkeen Katainen joutui pohtimaan loppukautta ikävien tosiasioiden pohjalta. On todennäköistä, että tulevan ydinvoimapäätöksen varjolla vihreät lähtevät kälppimään hallituksesta. Sen jälkeen hallituksella olisi eduskunnassa vain yhden kansanedustajan enemmistö.

Päätöstä avitti sekin, että EU:ssa on avautumassa erilaisia merkittäviä tehtäviä. Niistä jokin on Kataisen ulottuvilla. Ja sen verran hyvää pataa Katainen on Merkelin kanssa, että jonkinlaiset välipuheet ovat nekin mahdollisia.

Entä tilanne Suomessa Kataisen lähdön jälkeen?

Se on kimurantti. Uudella pääministerillä on vedettävänään toimintakyvytön hallitus. Mitä mieltä sellaisella hallituksella on? Ei juuri mitään.

Tämä maa on niin heikoissa kantimissa, että tarvitaan vahva ja toimintakykyinen keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallitus. Se syntyy todennäköisesti jo ensi syksynä pidettävien uusien vaalien jälkeen.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)