Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont on muiden Katalonian johtajien ohella allekirjoittanut alueen itsenäisyysjulistuksen. Samalla julistuksen täytääntönpanoa lykättiin, sillä Puigdemont haluaa neuvotella itsenäistymisestä Espanjan kanssa.

Espanja on kieltäytynyt jyrkästi itsenäisyyskeskusteluista ja maan pääministeri Mariano Rajoyllä on keskiviikkona tapaaminen Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Albert Riveran kanssa. Rivera vaatii Katalonian autonomian peruuttamisen perustuslain 155 pykälän mukaan.

Rajoyn on määrä kertoa Katalonian tilanteesta keskiviikkoiltana.

Viikonloppuna Barcelonassa järjestettiin mielenilmaus Katalonian itsenäisyyttä vastaan. Tätä ennen kadut olivat täyttyneet lähinnä alueen itsenäisyyden kannattajista. Ciudadanosin katalonialaisen piirin johtaja Inés Arrimadas on vaatinut Espanjan perustuslain suomien valtaoikeuksien mukaan Katalonian autonomian hyllyttämistä.

Itsenäisyyttä ei vielä julistettu

Itsenäisyysjulistusta ei kuitenkaan luettu, eikä siitä äänestetty alueparlamentissa. Toimintatapa on selkeää jatkoa Espanjan ja Katalonian kiistassa. Kumpikaan osapuoli ei osoita todellista neuvotteluhalua, vaikka sitä puheissaan pitkälti kuuluttavat.

Toisaalta julistuksen pöydälle jättäminen kielii myös siitä, ettei Puigdemont välttämättä haluakaan täydellistä itsenäisyyttä. Toivelistan kärkipäässä on ollut Katalonian maksamien verojen ja vastineeksi saatujen julkisten palvelujen välisen aukon tasoittaminen.

Puigdemontin taustalla vyöryviä voimia on kuitenkin hankala kontrolloida. Itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaminen toimii rauhoittavana eleenä itsenäisyysvoimille. Pelkkä ele ei riitä kuitenkaan kaikille. Itsenäisyyttä tavoitteleva laitavasemmistolainen CUP-puolueen edustajat eivät antaneet Puigdemontin puheelle aplodeja. Heille kelpaa vain ja ainoastaan täysi itsenäisyys.

Madridin keskushallinnon takana vellovat voimat sitovat yhtä lailla keskushallinnon käsiä. Ciudadanoksen vaatima Katalonian autonomian peruuttaminen johtaisi tilanteen kärjistymiseen. Madrid tulkitsee Katalonian silmänkääntötempun yhtä kaikki itsenäisyysjulistukseksi.

Henri Alakylä