Vapaaehtoistyöstään tunnetun Heikki Hurstin syysmyyjäisissä vieraillut kaupunginvaltuutettu Pia Kopra (ps.) esittää Helsingin kaupungilta 50 000 euron suuruista tukea ruoka-avun järjestämiseksi. Helsinki leikkasi taannoin Hurstin yhdistyksen saamaa apua kolmanneksella, ja summaa yritetään nyt palauttaa valtuustoaloitteen keinoin. Kopra tapasi Hurstia lauantaina.

Kopra esittää, että Helsingin kaupunki budjetoi lisää vuoden 2018 menoihin 50 000 euroa Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n toiminnan turvaamiseksi.

– Heikki Hurstin leipäjonojen asiakasmäärät ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Jonoissa on kerrallaan n. 3000 henkilöä. Erilaiset leikkaukset ovat koskettaneet eniten vähäosaisia; mm. eläkeläisiä, työttömiä ja opintotuen varassa olevia opiskelijoita. Hurstin valinta jakaa Helsingin Kalliossa ruokaa vähävaraisille keskiviikkoisin ja perjantaisin. Toiminta on ollut käynnissä jo 50 vuotta. Se perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, joita tulee vaihtelevasti, Kopra perustelee esitystä.

Terveisiä syysmyyjäisiltä

Kopra vieraili lauantaina Hurstin syysmyyjäisissä Helsinginkadulla. Tapahtumassa myytiin toiminnan tueksi vaatteita, tavaroita ja makkaraa. Vaikka yhdistys on saanut varoja yksityisiltä lahjoittajilta, toiminta tarvitsee edelleen rahallista tukea. Näillä näkymin mahdollisuus toiminnan jatkamiseen on turvattu ainakin ensi vuoden alkuun.

– Kysymys on myös päättäjien sydämen asenteesta, totesi Heikki Hursti Kopralle.

Kopran mielestä avun tarpeessa olevien jonot häiritsevät tiettyjä päättäjiä ja he haluavat ”siivota” kaupunkikuvan itselleen mieluisaksi.

– Kun ongelma eli köyhät ja nälkäiset ihmiset eivät näy, voidaan kuvitella, ettei ongelmaa ole. Näin ongelmia ei tietenkään ratkaista. Ensi keskiviikkona selviää valtuutettujen asenne, Kopra toteaa.

Rahoitusta leikattu

Helsingin kaupunki pudotti muutama vuosi sitten Hurstin Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon. Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille.

Kaupunginvaltuustolle annettavassa päätösehdotuksessa avustusta ei myönnetä.

– Tilalle ehdotetaan uusia yhteistyö- ja järjestämisvaihtoehtoja. Eri poliitikot ovat esittäneet esim. ”yhteinen pöytä”- mallia, jossa ihmiset voisivat ruokailla yhdessä. Hurstin asiakkaat eivät ole olleet innoissaan ajatuksesta. He saavat Hurstilta saamastaan kerta-avusta kolme ateriaa ja jos käyvät kahdesti viikossa niin yhteensä n. kuusi ateriaa. Hurstilla on jo siis olemassa kustannustehokas toimintamalli.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee Pia Kopran valtuustoaloitetta tulevana keskiviikkona.

SUOMEN UUTISET