Tänään päättyneessä valtioneuvoston kehysriihessä on päätetty, että kehitysyhteistyöhön tehdään neljässä vuodessa 200 miljoonan euron lisäleikkaus. Tämä säästö tehdään jo hallitusohjelmassa sovittujen säästöjen lisäksi. Kokonaisuus on Suomen historian suurin kehitysyhteistyöleikkaus.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio pitää hallinnonalansa säästöratkaisua tässä taloustilanteessa välttämättömänä.

– Perussuomalaisten tavoite asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen etenee tältä osin. Turvallisuusviranomaisista, kuten puolustusvoimista ja poliisista, ei säästetty, Tavio toteaa.

Maaohjelmia lakkautetaan

Riihen päätökset voimistavat säästölinjaa, jota kehitysyhteistyössä on jo hallituksen alusta alkaen noudatettu. Taannoin päätettiin Suomen kehitysyhteistyön maaohjelmien lakkauttamiset neljässä maassa, kuten epädemokraattisissa Afganistanissa ja Myanmarissa.

Suomi leikkaa yhteensä noin 500 miljoonaa euroa maa- ja aluekohtaisesta kehitysyhteistyöstä. Lisäksi Vihreän ilmastorahaston (GCF) rahoitukseen Suomi teki viime vuoden lopulla ennennäkemättömän suuren, 40 miljoonan euron leikkauksen. Mikään muu EU-jäsenmaa ei tehnyt suurempaa leikkausta tällä rahoituskierroksella.

SUOMEN UUTISET