Hallitus on huomioinut kehysriihessä Itä-Suomen tarpeet huolehtimalla, etteivät investoinnit itäisessä Suomessa ja Pohjois-Karjalassa jää kantaverkon kestävyydestä kiinni. Tarvittaessa siitä huolehditaan uudella pääomasijoituksella.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että kantaverkko 400 kV yhteyden rakentaminen turvataan yhdenvertaisesti Itä-Suomeen. Asia on ollut korjaamatta jo useita hallituskausia, ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on ajanut asiaa jo pitkään.

Perussuomalaisten kansanedustajat Sanna Antikainen ja Timo Vornanen ovat tyytyväisiä hallituksen päätökseen.

– Kantaverkko mahdollistaa suuren mittakaavan sähköntuotanto- tai kulutushankkeiden liittämisen maakuntiin, joissa niitä on suunnitteilla. Tämän hallituksen puheet Itä-Suomen merkityksestä konkretisoituvat sanoista tekoihin, Antikainen muistuttaa.

– Pohjois-Karjalassa suunnitteilla olevat hankkeet, kuten aurinkopuistot, saavat nyt lähelleen kantaverkon. Alueemme kehitys on hallituksen prioriteetteja. Tämä näkyy nyt selkeästi kehysriihen painotuksessa, Vornanen sanoo.

Itä-Suomen kehitys hallituksen prioriteetteja

Antikaisen ja Vornasen mielestä hallitus on ottanut vakavasti itäisen Suomen aseman vahvistamisen muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa.

– Kantaverkkoon investoiminen on elintärkeää Itä-Suomen ja Pohjois-Karjalan taloudelliselle kasvulle ja työpaikoille. Kantaverkkoa voi kuvata yritysten investointien ja työpaikkojen kivijalaksi, jota ilman on vaikeaa rakentaa taloa.

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on puolustanut budjettiriihessä Itä-Suomea ja rajamaakuntia. Alueiden kantaverkolla on keskeinen merkitys koko maan turvallisuudelle ja huoltovarmuudelle, kansanedustajat sanovat.

Suomen Uutiset