Tervetuloa jälleen Skalppilan yläasteelle. Edellisellä kerralla teimme korkomatematiikan tehtäviä, tänään pähkäilemme etiikkaa ja hyvää hallintotapaa. Aloitetaan.

Tehtävä 1: Olet viisi-ipanaisen lapsikatraan vanhin. Saat äidiltäsi kymmenen euron sileän setelin sekä evästyksen: ”Osta tällä rahalla itsellesi ja sisaruksillesi elokuvaliput.” Ostat hetken mielijohteesta lipun vain itsellesi ja käytät loput rahat karkkeihin, jotka syöt itse. Sisaruksesi jäävät ulos sateeseen itkua tuhertamaan.  Onko rahankäyttösi..

a)  .. reilua ja ryhdikästä,
b)  napakan nuorkokoomuslaista vai
c)  eettisesti epäkestävää?

Tehtävä 2: Toimit Suvi-nimisenä kulttuuriministerinä. Myönnät valtion kassasta tukun miljoonia golfkentälle, jonka osakas olet itse. Ne kentät, joille et pelireissuillasi ehdi, jäävät tietenkin avustuksetta ja rapautuvat pian kurjiksi kuralammikoiksi. Oletko ”kotikenttäetua” myöntäneenä ministerinä toiminut..

a)  .. kaikkien taiteen sääntöjen mukaan,
b)  postmodernin tekotaiteen sääntöjen mukaan vai
c)  esteellisenä?

Tehtävä 3: Toimit Kauko-nimisenä kauppa- ja teollisuusministerinä. Juhan Talo -yritysryppääsi on pahoissa vaikeuksissa, mutta voit pelastaa putiikkisi syytämällä sille säkkikaupalla valtionapua. Kannattaako näin tehdä?

a)  ”Tietysti. Talouden pyörät täytyy laittaa pyörimään” vai
b)  ”Houkuttelevaa, mutta laitonta. Kiitos ei.”

Tehtävä 4: Olet Matti-niminen pääministeri, jolla on kaima kukkarossa. Haikailet presidentiksi, mutta kampanjointi on kallista, etkä voi myöntää valtion varoja suoraan itsellesi. Voit kuitenkin myöntää jokusen miljoonan tutulle säätiölle, joka puolestaan kanavoi rahat välikäden kautta sinulle. Säätiön pitäisi periaatteessa auttaa kaikkein heikoimpia ja köyhimpiä, mutta tyhjätaskuhan se sinäkin olet. Mitä teet?

a) ”Rahat, on kotiin tulon aika!” vai
b) ”Antaa olla. Moinen olisi laitonta.”

Tehtävä 5: Olet takapajuisen Suomi-nimisen valtion pääministeri. Puolueesi markkinoi itseään idearikkaana muutosvoimana, mutta mieleesi ei juolahda yhtään tuoretta ideaa taikka muutosaatosta. Puolueellasi ei ole varaa ostaa tulevaisuustutkimuksia, mutta voit tehdä sinusta riippuvaiselle julkisyhteisölle hienovaraisen ehdotuksen, että he hoitaisivat filosofoinnin viulut ja sinun puolueesi korjaisi hyödyn. Kuinka toimit?

a) ”Luova ratkaisu, paras ratkaisu” vai
b) ”Kannan vastuuni, maksan itse omat laskuni”

+++

Kiitokset vastauksista. Ensimmäinen tehtävä oli fiktiota. Muut eivät.

Perussuomalaisten verkkomedian äskettäin julkaisema videoanimaatio ”Päivä gangsterin elämässä” aiheutti melkoisen mediamylläkän. Hetkellisesti Suomen suosituimmaksi Youtube-videoksi noussut sarjakuva-aiheinen video keräsi pitkälti yli satatuhatta katselukertaa ja antoi vakuuttavan osoituksen sosiaalisen median voimasta. Pääministeri Jyrki Kataisen heppoisista hankinnoista kertova animaatio kertoi yhden tulkinnan siitä, miten Suomen poliittinen kerrostuma onnistui jälleen kerran kanavoimaan valtion yhteisiä rahoja tarkoituksiin, jotka palvelevat enemmän yksityistä kuin yleistä intressiä.

Kirjoitus on julkaistu soveltuvin osin Perussuomalainen 12/2013 -lehdessä.

Matias Turkkila