Perussuomalaisten kajaanilainen kansanedustaja Pentti Kettunen vaatii hallitusta ottamaan johtavan aseman Talvivaaran kaivoksessa.

Valtio hankki maanantaina 16,7 prosentin omistusosuuden Talvivaara Oy:stä osakeannin yhteydessä nousten samalla suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi valtion sijoitusyhtiö Solidium Oy:n kautta.

– Kun valtio on nyt suurin omistaja, samalla kasvaa valtion vastuu siitä, että kaivos saa ympäristöasiansa kuntoon, Kettunen vetoaa.

Jatkossa Kettunen toivoo valtion hankkivan enemmistöosuuden Talvivaara Oy:stä, jolloin siitä tulisi nykyvuosien ensimmäinen valtiojohtoinen kaivosyhtiö.

– Sen jälkeen valtio voisi ottaa johtavan aseman uusien kaivosten avaamisessa Suomeen. Nykyinen järjestely, jossa ulkomaiset yhtiöt hoitavat kaivosalaa Suomessa miten sattuu ei kestä pitemmän päälle, Kettunen toteaa.

– Mutta se ei luultavasti ja valitettavasti onnistu nykyisen kokoomusjohtoisen hallituksen aikana, joka haluaa yksityistää muitakin valtio-omisteisia yhtiöitä. Asia pitäisi järjestää viimeistään seuraavien eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusohjelmaneuvotteluissa, Kettunen linjaa.

Talvivaaran kaivos tosin on suomalainen, mutta Kettusen mielestä yhtiötä on muuten hoidettu niin huonosti, että valtiota tarvitaan jämeröittämään yhtiön toimintaa.

– Minä kannatan pohjoismaista sekatalousjärjestelmää, jossa valtio hoitaa jotkin asiat itse ja toiset asiat se jättää yksityisten yritysten hoidettaviksi. Mutta ei kaikkia asioita, Kettunen puntaroi.

Kettunen moittii Talvivaara Oy:tä väärän tiedon antamisesta alusta alkaen. Hän kertoo, kuinka toimitusjohtaja Pekka Perä kertoi kaivoksen prosessin olevan suljettu ja ekologinen, kun metallien erottelun hoitavat mikrobit.

Sittemmin on paljastunut, ettei kaivoksessa ole lainkaan puhdistuslaitteistoa. Kettusen mukaan puhe puhdistetuista jätevesistä on samaa sumutusta, mitä yhtiö harjoitti alusta asti.
Myös ely-keskus antoi luvat puutteellisen tietämyksen varassa ymmärtämättä päätöksen sisältöä.

– Nyt, kun valtio on suurin omistaja, täytyy myös ely-keskuksen ottaa tilanne jämerämmin hallintaan, Kettunen toivoo.

Veli-Pekka Leskelä