80-luvulla tilasin kotiini Neuvosto-Karjala -lehden, sillä se oli rentouttavaa luettavaa. Samalla sitä lukemalla näin miten ihanneyhteiskunta haluaa asioiden olevan puolueen ja hallintokoneiston näkökulmasta.

Mieleeni jäi erityisesti eräs juttu eräältä keväältä. Se oli poikkeuksellisen märkä. Toukotöihin oli kuitenkin lähdettävä juuri sinä päivänä, kuten Moskovassa oli etukäteen päätetty. Ja Moskovassa oli myös päätetty kuinka suurilla kuormilla pelloilla oli ajettava. Sääoloista johtuen ajopelit upposivat peltoon ja hommat seisahtuivat. Tilanne oli niin vaikea, että kolhoosien ja sovhoosien johtajat kokoontuivat Petroskoihin miettimään miten tilanteesta selvittäisiin. Parin päivän pähkäilyn jälkeen Neuvosto-Karjalassa oli koko etusivun ylittävä otsikko ja sen alla näyttävä juttu. Sen ydin oli siinä, että koska oli liian märkää, niin ajetaan vain puolella kuormalla.

Se huvitti silloin, mutta hymy hyytyi jo muutamaa vuotta myöhemmin, kun liityimme Euroopan Unioniin. Myös EU:n byrokraatit olivat nähneet tarpeelliseksi määrätä mihin mennessä kylvötyöt on tehtävä. Ja kuinka ollakaan, jo ensimmäisenä EU-keväänä vuonna 1995 Suomessa oli märkä kevät. Jotta hommat olisivat hoituneet määräpäivään mennessä, viljaa kylvettiin jopa käsin, vaikka maa ei kunnolla kantanut edes jalkamiestä.

Tätä EU-onnelan aikaa on kärsitty jo kohta pari vuosikymmentä. Vuoden 1995 kevät ei ollut ainoa, jolloin on kärsitty keskimääräisestä poikkeavista luonnonoloista. Esimerkiksi viime syksynä karjatiloilla manailtiin märkien, jopa tulvivien peltojen kanssa. Lantaa ei voitu levittää EU:n parhaaksi katsomana aikana. Ja sitten kun olisi ollut sopivat sääolot, niin silloin sitä ei saanut tehdä.

Neuvostoliitossa voitiin ajaa puolella kuormalla. Samaa joustoa ei löydy Euroopan Unionissa!

Toki yhtä typerää ylhäältä ohjailua on monilla muillakin aloilla enemmän kuin tarpeeksi. Ja EU-uskovaiset niin täällä meillä Suomessa kuin Brysselissäkin haluaisivat pidemmälle menevää kansallisesta päätösvallasta luopumista, liittovaltiota. Järkyttävää. Typerää!

Perussuomalaiset sanovat, että ”vähemmän Euroopan Unionia, parempaa Euroopan Unionia”. Näin todellakin pitäisi olla.

Reijo Tossavainen