

LEHTIKUVA
Koponen: Etäkoulu voisi sopia eroperheille
Opiskelijat ovat palaamassa takaisin kouluihin lähes kaksi kuukautta kestäneen etäopetuksen jälkeen. Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen kiittää opettajia ja perheitä etäopetuksen onnistumisesta ja ehdotti toimenpidealoitteessaan huhtikuussa, että etäopetusta voitaisiin jatkaa niiden lasten kohdalla jotka siitä selkeästä hyötyvät ja joiden oppimistulokset ovat parantuneet kotona omaan tahtiin opiskellessa.
Perusopetuslaki tulisikin saattaa Ari Koposen mukaan ajan tasalle, sillä etäopetus sopisi keinovalikoimaan normaalialoissakin esimerkiksi aistiyliherkille, neurokirjon diagnoosin omaaville oppilaille, sisäilmasta oireileville, kouluahdistuneille, maaseudun pitkien koulumatkojen oppilaille sekä kiusatuille.
Koponen kertoo, miksi osalle lapsista etäopetus voi olla normaalia lähiopetusta parempi oppimismuoto:
– Nykynuoret on tekniikan ihmelapsia, joilla osa sosiaalisesta ympäristöstäkin on luontevasti verkossa, eikä sitä karsasteta.
Kansallinen etäkoulu
Koposen mielestä voitaisiin luoda kriteerit, joiden täyttyessä, ja vain lapsen edun toteutuessa, lapsi saisi opiskella etäkoulussa. Etäopetus voisi olla osa-aikainen ratkaisu, jotta sosiaalisia taitoja harjoitettaisiin säännöllisesti myös lähiopetuksessa.
– Systeemi tulisi luoda esimerkiksi niin, että opettaja avaisi etäyhteyden oppitunnin alkaessa. Eli lapsella olisi kuitenkin se tietty, tuttu luokka, jonka kanssa yhdessä opiskeltaisiin, Koponen ehdottaa.
Hyötyä eronneille vanhemmille
Etäopetus mahdollistaisi Koposen mielestä lapselle vuoroviikkosysteemin vanhempien välillä, kun nykyisin toinen vanhemmista toimii etävanhempana ja näkee lasta lähinnä viikonloppuisin tai vain joinain viikonloppuina. Poikkeukselliset opetusjärjestelyt toisivat näin ollen joustavuutta eronneille vanhemmille. Esimerkiksi työnhaku ja työnteko ei olisi niin sidoksissa toisen vanhemman asuinpaikkakuntaan.
– Lasten vanhempien ei tarvitsisi asua lähekkäin ja silti lapsi voisi käydä yhtä ja samaa koulua, vaikka viettäisi vuoroviikot eri asunnoissa eri puolilla Suomea. Tässä toteutuisi ehdottomasti lapsen etu, Koponen tiivistää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen

Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus

PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?

Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”

Koponen: Tasa-arvo ei toteudu eroperheissä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.