Kansanedustaja Ari Koponen on huolissaan katastrofaalisesta tilanteesta koskien Suomen poliisia. Kymmenien miljoonien eurojen budjettivaje on vaikuttamassa koko maassa poliisin toimintaan, turvallisuuden romahtamiseen ja rikollisuuden lisääntymiseen.

Sanna Marin (sd.) lupasi hallitusohjelmassaan nostaa poliisien määrän 7 500 henkilöön. Päätökset eivät kuitenkaan ole linjassa poliisiin kohdistuvien odotusten suhteen ja ensi vuoden budjetti on jäämässä jopa 40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikä tarkoittaa 450 henkilötyövuoden vähennyksiä.

Poliisien määrä tulee siis päinvastoin laskemaan hallituskauden alkuun nähden ja poliisikoulusta vastavalmistuvat ovat jäämässä työttömiksi.

Hallitus toimii ideologia edellä

Suomessa on jo valmiiksi resurssipula ja vähemmän poliiseja kuin missään muussa EU-maassa.

– Siitä huolimatta hallitus ei kykene takaamaan edes nykytasoista toimintaa poliisissa. Nämä ovat niitä ideologisia eroavaisuuksia eikä hallitus osaa priorisoida, Ari Koponen sanoo.

Resurssipulan lisäksi poliisien työkuorma ja -tehtävät ovat lisääntyneet merkittävästi johtuen muun muassa uudesta alkoholilain valvonnasta, nettirikosten lisääntymisestä ja koronarajoitusten valvonnasta.

– Poliisin työkuva on laaja ja heillä on myös tärkeä rooli nuorten hyvinvoinnin turvaamisessa sekä lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisessä, luettelee Koponen.

Uhkaa suomalaisten turvallisuutta

Koponen yhtyy poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen huoleen ja haluaa peräänkuuluttaa keskustelua, kuinka arvokkaaksi, tai halvaksi turvallisuus hinnoitellaan. Lisäksi Koponen pohtii, miten näin pahaan tilanteeseen on edes ajauduttu.

– Mitä muut hallituspuolueet ajattelivat kun antoivat vihreille sisäministerin salkun? Tällaiset virhearvioinnit ja budjettileikkaukset vaarantavat vielä toistaiseksi korkealla olevan turvallisuustasomme, Koponen moittii.

SUOMEN UUTISET