Parempi palkkaus, johtaminen ja työolot ovat ne kolme tekijää, jotka muuttaisivat merkittävästi työelämää, toteaa kansanedustaja Ari Koponen.

Deal Henkilöstöratkaisut etsi hiljattain asiakkaalleen lähihoitajia Helsinkiin 3 700-4 000 euron palkalla, joka on huomattavasti enemmän kuin lähihoitajan keskimääräinen 2 137 euron kuukausiansio. Kaikkiaan hakemuksia tuli yli 200 kappaletta, mikä on normaaliin rekryyn verrattuna monin kymmenkertainen.

Ari Koposen mukaan tämä paljastaa, ettei todellista hoitajapulaa alalla ehkä olekaan, jos palkkaus asetettaisiin kohdalleen.

– Ei Suomessa välttämättä ole hoitajapulaa. Tämä on selkeä merkki siitä, että ainakin osa hoitoalan ongelmista ratkeaisi reilulla palkalla, ja siihen auttaisi myös työn verotuksen alentaminen. Eihän se mitään rakettitiedettä ole.

Moni palaisi paremmalla palkalla

Deal Henkilöstöratkaisut kertoi, että yllättävintä oli alalle palaavien hakijoiden runsas määrä.

– Moni oli halukas palaamaan hoitotehtäviin, jos palkkaus olisi tällainen. Veikkaan, että yritys tulee saamaan motivoituneita ja laadukkaita hoitajia, jotka ovat sitoutuneet työhönsä. Jokainen ymmärtää, että tästä hyötyvät myös hoidettavat, Koponen sanoo.

Halvalla ei saa hyvää

Koponen saa jatkuvasti viestejä huolestuneilta kansalaisilta; palkkauksen lisäksi hoitoalalla on muitakin kipupisteitä, kuten työolot ja heikko johtaminen. Koponen arvioikin, että Suomesta katoaa sote-puolelta pian viimeisetkin ammattitaitoiset hoitajat.

– Halvalla ei saa hyviä johtajia, mutta sama pätee työntekijöihinkin. Hyvään palkkaan ei voi vedota vain yrityksen johtajia hakiessa, vaan se pätee myös työntekijöihin. Osaavat ja hyvinvoivat työntekijät ovat menestyneiden yritysten selkäranka.

– Yritysten tuli nähdä paremmin hyvinvoivien työntekijöiden tuomat säästöt esimerkiksi poissaolojen vähentymisinä ja valtion työn verotuksen keventämisen monet edut. Työelämä huutaa muutosta, Koponen sanoo.

SUOMEN UUTISET