Eduskunta päätti korottaa rintamalisää, mikä ilahduttaa perussuomalaisia. Kansanedustaja Jari Koskela olisi toivonut huomiota myös sotaveteraanien leskille.

Eduskunnassa käsiteltiin lakialoitetta rintamasotilaseläkelain 9 §:n ja ulkomailla maksettavasta rintamalisästä annetun lain 3 §:n muuttamisesta. Rintamalisä korotetaan 125 euroon.

– Oma isäni lähti sinne jonnekin 80 vuotta sitten talvisodan alkaessa. Hän palveli kotimaataan yli 5 vuotta rintamalla kovissa koettelemuksissa. Hän haavoittui sodassa, mutta elämä sai jatkua hänen kohdallaan myös sodan jälkeen, kertoo Jari Koskela.

– Vielä elossa oleva äitini oli kotirintamalla ilmavalvonnassa lottana. Hän näki läheltä ollessaan 16-vuotias, kun Haapamäen ratapihaa pommitettiin talvisodan pakkasissa ollessaan tornissa vartiossa. Hän hyvin muistaa vielä tänäänkin nämä tapahtumat.

Kohti viimeistä matkaa

Viikonloppuisin kotiseudullaan papin tehtäviä hoitava Koskela kertoo saaneensa olla saattamassa montaa sodassa mukana ollutta maamme rakentajaa viimeiselle matkalle.

– Joka kerta on ollut hyvin koskettavaa huomata, kuinka kirjaimellisesti veljeä ja siskoa ei jätetä, eikä ole jätetty. Pienillä paikkakunnilla olen pannut merkille, miten vielä viimeinenkin paikkakunnalla elossa oleva veteraani on käynyt saattamassa veljen tai sisaren viimeiselle matkalle.

– Heidän edustamansa sukupolvi teki monta sellaista ihmettä, johon ei tämän päivän ihminen kykene.

Koskela toivoo, että myös veteraanien leskiä muistettaisiin, sillä tässä aloitteessa lesket jäivät huomioimatta.

Kiitos veteraaneille

Koskela toteaa, että elämme epävarmoja ja nopeasti muuttuvia aikoja.

– Voisimmeko me päättävässä asemassa olevat ottaa esimerkkiä veteraaneista? He tiesivät, miten vain yhdessä toimimalla tämä maa aikanaan pelastettiin ja myöhemmin rakennettiin tämän päivän kansainväliseksi hyvinvointivaltioksi.

– Uskon, että me kaikki ymmärrämme mitä isänmaallisuus, itsenäisyys ja itsenäinen Suomi merkitsevät. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.

SUOMEN UUTISET