

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koskelalta keskustelualoite lukutaidon merkityksestä – ”Voidaan puhua lukutaidon kriisistä”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela on tehnyt keskustelualoitteen lukutaidon merkityksestä. Aloite keräsi kannatusta yli puoluerajojen.
– Suomalaisten nuorten lukutaito on heikentynyt ja eriytynyt huolestuttavaa vauhtia. Uusimman Pisa-testin tulosten mukaan 14 prosentilla suomalaisnuorista on riittämätön lukutaito arjen tilanteista selviytymiseen. Lisäksi 60 prosenttia pojista ja yli 40 prosenttia tytöistä kertoo lukevansa vain, jos on pakko. Ongelmia on erityisesti asiayhteyksien ymmärtämisessä ja lähdekritiikissä. Voidaan puhua jo käsillä olevasta lukutaidon kriisistä, Jari Koskela kirjoittaa aloitteessaan.
Hidastaa työelämään valmistautumista
Riittävä lukutaito on Koskelan mukaan se peruskivi, jonka päälle kaikki muu osaaminen rakentuu.
– Lukutaidon merkitys korostuu nyt tilanteessa, jossa oppivelvollisuusikää on pidennetty. Jos peruskoulusta pääsee paljon nuoria vailla aidosti riittävää lukutaitoa, joudutaan tätä puutetta vielä toisella asteella paikkaamaan, mikä hidastaa ja vaikeuttaa varsinaista opetusta ja työelämään valmistautumista.
Lukeminen vähenee jatkuvasti
Koskela huomauttaa, että koko ajan digitalisoituvassa maailmassa lukeminen vähenee jatkuvasti ja tiedetään, että nimenomaan perinteisten kirjojen lukeminen on tärkeää oppimisen kannalta. Heikkenevä lukutaito johtaa ja on johtanut jo nyt vakaviin ongelmiin, jotka vaativat tehokasta ja pikaista ratkaisua.
Keskustelualoitteessaan kansanedustaja Koskela ja muut allekirjoittajat ehdottavat, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun lukutaidon merkityksestä ja keinoista torjua kehitystä, joka rapauttaa erityisesti nuorten lukutaitoa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen ei niele Li Anderssonin selityksiä Suomen heikentyneistä oppimistuloksista: “Meillä on Suomessa peruskouluja, joissa ulkomaalaistaustaisia oppilaita on jo 70 %”

Turun Perussuomalaiset huolissaan Suomen vastuuttoman lepsun maahanmuuttopolitiikan vaikutuksista kouluihin

Perussuomalaiset: Nuorten koulutustaso kääntynyt jyrkkään laskuun – koulutuspolitiikassa on palattava perusasioihin ennen kuin aletaan hienostella

Perussuomalaisten mielestä Suomessa tulee edellyttää suomen kielen osaamista

Oppivelvollisuuden laajentamisen ongelmat toteutuivat juuri kuten etukäteen tiedettiin – opettajien työn suurin kuormitustekijä on opiskelijoiden entistä heikommat valmiudet opiskeluun

Mäenpäältä ehdotus työuran pidentämiseksi: Voisiko ammattikoulun lyhentää kahteen vuoteen?

Koponen ehdottaa virikesetelin käytön laajentamista koskemaan kirjallisuuden ostamista: “Kirjallisuuden ja lukemisharrastuksen myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat kiistattomat”

Koponen huolissaan suomalaisten heikentyneestä lukutaidosta: “Suomalaisista aikuisista joka kymmenes osaa lukea heikosti”

Hallitusohjelma parantaa kirjallisuuden asemaa ja lisää lukuintoa – “Kun lukemisen määrä on laskenut hälyttävälle tasolle, niin hallitus vahvistaa lasten ja nuorten lukuharrastusta”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.