

LEHTIKUVA
Koskenkylä: Yrittäjyyden ja yritysten kasvun edistäminen tulisi ottaa keskeiseen asemaan – “Työllisyyden tulisi kasvaa jatkossa vain yrityssektorilla”
VTT Heikki Koskenkylä muistuttaa, että Suomen yrityssektori on liian pieni hyvinvointivaltioon nähden. Yrityssektori viime kädessä ratkaisee menestymisen taloudessa.
Vaalikeskustelussa julkisen sektorin sopeuttaminen oli aivan keskeisessä asemassa. Valtion ja muun julkisen sektorin jatkuva velkaantuminen sekä kasvavat budjetin alijäämät nähtiin taloutemme suurimpana ongelmana. Myös hallitusneuvotteluissa tämä aihe noussee tärkeään rooliin.
Julkisessa keskustelussa on kuitenkin jäänyt aivan liian vähälle huomiolle se, että yrityssektori viime kädessä ratkaisee jokaisen talouden menestymisen. Pienelle avotaloudelle viennin menestyminen on aivan ratkaisevaa. Tämän asian nosti esille äskettäin VM:n entinen kansliapäällikkö Martti Hetemäki. Vaihtotaseen kehitys mittaa parhaiten viennin menestymistä. Suomi on kärsinyt jo yli 10 vuotta vaihtotaseen alijäämästä. Vaihtotaseen ylijäämä kertoo suoraan viennin laajuudesta ja kilpailukyvystä. Suomella on ollut alijäämää noin 2 prosenttia vuodessa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Monilla EU-mailla on ollut suuri ylijäämä (Suomen Uutiset). Tanskalla luku on 8 prosenttia, Ruotsilla 4,5 prosenttia, Islannilla 3,6 prosenttia, Saksa 7,6 prosenttia ja jopa Italialla 2,2 prosenttia keskimäärin vuoden 2012 jälkeen. Viennin osalta Suomi onkin alisuoriutuja.
Työllisyyden tulisi kasvaa jatkossa vain yrityssektorilla.
Kansantaloutemme ja erityisesti yrityssektori on tavallaan liian pieni hyvinvointivaltioomme nähden. Jos yrityssektori olisi nykyistä selvästi suurempi, ei meillä olisi mitään ongelmaa julkisen sektorin kanssa. Tämä on tilanne muissa Pohjoismaissa. Myös viennin tulisi olla selvästi nykyistä suurempi. TEM:n tilastojen mukaan meillä on laaja työttömien lukumäärä huolestuttavan korkea yli 300 000 henkilöä (Suomen Perusta). Julkinen sektori työllistää jo nyt Suomessa suhteellisesti vertailen paljon enemmän kuin monissa muissa EU-maissa. Työllisyyden tulisi kasvaa jatkossa vain yrityssektorilla.
Suomessa on yrityksiä kansainvälisesti vertaillen varsin paljon. Tilastokeskuksen mukaan niitä on noin 260 000. Luvussa eivät ole mukana maa- ja metsätalouden yritykset. Yrityssektorin rakenteessa on kuitenkin huomattavia ongelmia. Yksinyrittäjiä on peräti 190 000. Niiden lukumäärä on kasvanut jatkuvasti. Muita pienyrityksiä on noin 90 000. Ne työllistävät keskimäärin 2-50 henkilöä. Keskisuuria yrityksiä on vain noin 2500 ja suuria noin 630. Merkittävä havainto on se, että työnantajayrityksiä on vain noin 93 000. Jos jokainen yksinyrittäjä työllistäisi edes yhden henkilön, kasvaisi työllisyys lähes 100 000 henkilöllä. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo aikoo mediatietojen mukaan ottaa tämän lukumäärän tavoitteeksi hallitusohjelmassa.
Hallitusohjelman laatijoille olisi nyt käytettävissä erinomaisen hyödyllinen tutkimus. Kyseessä on valtioneuvoston kanslian teettämä tutkimus, joka on julkaistu aivan äskettäin. Sen nimi on ”Vauhtia yritysten perustamisaktiivisuuteen ja kasvuun” (Valtioneuvosto kanslia 2023). Tutkimus on erittäin laaja ja käsittää täysin uutta materiaalia yrittäjyydestä Suomessa. Siinä on myös kansainvälistä vertailua. Kansainvälisesti vertaillen meillä on paljon yksinyrittäjiä, mutta liian vähän työnantajayrityksiä. Pk-yritysten rooli on Suomen viennissä huomattavasti vähäisempi kuin useissa muissa maissa, esim. Ruotsissa ja Tanskassa. Keskisuuria yrityksiä ja kasvuyrityksiä Suomessa on vähän. Suomi sijoittuu alkuvaiheen yrittäjyysaktiviteetissa Euroopan keskivaiheille, mutta jää kauas kärkimaista.
Tutkimuksessa on esitelty laajalti toimenpidesuosituksia em. ongelmien poistamiseksi. Ne käsittelevät kehittämisen tarpeita yritysten perustamisessa, työnantajaksi ryhtymisessä, kannustinloukkuja, verotusta, riskirahoitusta ja yleensä yritystoimintaan liittyvää byrokratiaa. Myös vientiin kannustaminen on esillä toimenpiteiden listalla. Oma jaksonsa on sen tarkastelu, millainen yhteiskunta luo kannustavan kasvualustan kunnianhimoiselle yrittäjyydelle.
Yrityksistä riippuu ratkaisevasti taloutemme menestyminen. Mitä paremmin yritykset menestyvät, sitä suurempi hyvinvointivaltio voi meillä olla. Ruotsin ja Tanskan menestys kelpaa meille hyvin esimerkiksi. Niillä julkinen velka per bkt on vain noin 30 prosenttia. Työllisyysaste on huomattavasti Suomea suurempi ja vienti menestyy molemmissa erinomaisesti. Niillä ei ole julkisessa sektorissa kestävyysvajetta lainkaan.
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusneuvottelujen neljäs viikko käynnistyi – Purra: Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan tulee edistyä tällä viikolla

Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: ”Tavoitteena kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja”

Perussuomalaiset: Ensin suomalainen työ ja yrittäminen – vastuiden ja velvoitteiden tasapainottaminen lisää oikeudenmukaisuutta sekä vahvistaa julkista taloutta

Koskenkylä muistuttaa: Talousnobelisti näytti vihreää valoa hallituksen linjauksille

Italian porvarihallitus ei kuvia kumarra – pankkien ökyvoitot teholeikkuriin

Työn verotus alas ja tuet leikkuriin – oleskelu ei lyö leiville tulevaisuuden Ruotsissa

Mira Nieminen jakaa yrittäjien huolen hankintaneuvonnan tulevaisuudesta

Koskenkylä: Suomen työmarkkinoiden toiminnan tehokkuus on heikentynyt jo pitkään, hallitus pyrkii kääntämään suunnan
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.