Kuntien ja valtion jakamat tukirahat sekä avustukset saattavat Ruotsissa mennä aivan muualle kuin mihin ne on tarkoitettu ja haettu. Tukipetokset kaikkiaan ovat miljardibisnes ja niihin on sekaantunut myös järjestäytynyt rikollisuus. Ruohonjuuritasollakin meno on vinhaa ja kirjanpito katoavaista.

Somalilainen nuorisonkehittämisyhdistys on talousrikoksia tutkivan viraston (Ekobrottsmyndigheten, EBM) mukaan hakenut ja saanut Göteborgin kaupungilta yhteensä 2,4 miljoonan kruunun tuet koululaisten kotiläksyissä avustamista varten. Tuki oli tarkoitettu myös lasten sekä nuorten kesäloma- ja muiden aktiviteettien tukemiseen.

EBM:n mukaan rahat ovat tosiasiassa menneet muun muassa ravintolakäynteihin, matkapuhelinten hankintaan sekä rahalähetyksiin ulkomaille (Hawala).

Tukipetokset yhä yleisempiä

– Yhdistys väittää sillä olleen 250 jäsentä ja kotiläksyissä avustamisen olleen laajaa. Kirjanpidossa ei kuitenkaan näy jälkeäkään jäsenmaksuista. Kirjanpidon puutteiden takia ei ole mahdollista nähdä, mihin yhdistyksen rahat ovat menneet, toteaa EBM Göteborgin syyttäjä Henric Fagher viraston tiedotteessa.

– Tutkinnassa hankimme tietoja ja seuraamme rahan liikkeitä nähdäksemme, mihin ne on käytetty. On yhä yleisempää, että kuntien ja valtion avustukset menevät aivan toisiin tarkoituksiin, kuin mihin ne on tarkoitettu, kertoo Verohallinnon Magnus Budo Eriksson.

– Monet voittoa tavoittelemattomat yhdistykset eivät myöskään ymmärrä, että niillä on kirjanpitovelvollisuus ja että jokaisesta tilitapahtumasta vaaditaan selvitys.

Lisää syytteitä tulossa

Nuorisonkehittämisyhdistyksen rikokset ovat epäilyn mukaan tapahtuneet vuosina 2020–2022 ja ne on paljastettu useiden viranomaisten yhteistyöllä.

Lisääkin syytteitä on asian tiimoilta odotettavissa.

– Valitettavasti voimme todeta niin tapahtuneen, että osa yhdistyksistä on saanut avustuksia toimintaan, jota niillä ei ole ollut, toteaa Göteborgin kaupungin urheilu- ja yhdistyshallinnon johtaja Johan Sävhage Dagens Nyheterissä.

SUOMEN UUTISET