Kreikkalaiset nostavat rahojaan pankeista kiihtyvällä tahdilla. Ilmiötä kutsutaan talletuspaoksi. Yhä useampi kreikkalainen pankkiautomaatti on suljettuna, rahoista tyhjennettyjä laitteita sammutetaan sähkön säästämiseksi.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaksi suurta kreikkalaispankkia Eurobank ja Alpha Bank ovat jättäneet Euroopan keskuspankille anomuksen hätärahoituksen (Emergency Liquidity Assistance, ELA) sallimisesta. Molemmat pankit vakuuttavat, että kyseessä on varotoimi. Kreikkalaiset ovat nostaneet joulukuun aikana arviolta 3 miljardia euroa pois pankkitileiltään. Tammikuun aikana tilien tyhjentäminen on alustavien arvioiden mukaan kiihtynyt.

Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo verkkosivuillaan, että pankit ovat joutuneet ostamaan myös Kreikan valtion lyhytaikaisia velkasitoumuksia, koska yksityiset sijoittajat eivät ole olleet kiinnostuneita Kreikan valtion velasta tällä hetkellä.

Talletuspaon ja velkasitoumuksien haaliminen ovat aiheuttaneet loven pankkien likviditeettiin. EKP käy pankkien anomukset läpi ensi keskiviikkona. Kreikkalaiset pankit turvautuivat vuonna 2012 samanlaiseen hätärahoitukseen suuremman talletuspaon aikana. Tuolloin kreikkalaiset olivat epävarmoja maansa tulevaisuudesta parlamenttivaalien vuoksi. Myös tällä kertaa vaalit lähestyvät. Ennenaikaiset parlamenttivaalit käydään Kreikassa 25.1. Mielipidetiedusteluja johtaa säästöohjelmaa vastustava Syriza.

Henri Myllyniemi

Tagit