Kristillisdemokraattien lasissa kupli pahemman kerran torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun Sari Tanus (kr.) vertasi kiisteltyä alkoholilakia terrorismiin.

– Jos Helsingissä tehtäisiin terroriteko, jossa kuolisi 150 henkeä, useat traumatisoituisivat vuosiksi, monet heistä lapsia, olisi aivan varmaa, että hallitus tekisi kaikkensa estääkseen tämän tapahtuvan, Tanus aloitti ja siirtyi alkoholilain uudistukseen ja ihmetteli huhuja, joiden mukaan lakia vietäisiin eteenpäin kaikesta hankaluudesta ja palautteesta huolimatta.

Uudistus puolittaisi Viron viinarallin

Simon Elo (ps.) vastasi tähän.

– Täytyy syvästi ihmetellä kristillisten vertausta terrorismin ja alkoholilain uudistuksen välillä. Täyttä puskista ampumista! Vuonna 1995 ruokakauppoihin tulivat lonkerot ja siiderit. Me olemme kuitenkin hengissä täällä Suomemme maassa. Tämän uudistuksen myötä arvioidaan, että A-oluen, siiderin ja lonkeron myyntihinta laskisi 40 prosenttia ja totta kai haja-asutusalueella kauppa hyötyisi merkittävästi, työpaikkoja tulisi ja verotuloja 35 miljoonaa euroa lisää. Ja A-oluen ja lonkeron matkustajatuonti puolittuisi ja Viron viinaralliinkin puututtaisiin, Elo tähdensi.

Elo kysyi myös pääministeriltä, aikooko se viedä uudistuksen läpi hankaluuksista huolimatta.

– Meillä on vuosi sitten sovittu diili, kuten ulkoministeri Timo Soini (ps.) viittasi Donald Trumpiin: aiotteko viedä tämän diilin eteenpäin, Elo kysyi.

Hanke viedään läpi, muotoa ei taattu

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vastasi kysymykseen.

– Tämän maan alkoholiministerinä vielä muutaman viikon olevana aion huolehtia siitä, että hallituksen piirissä yhteisesti sovitut hankkeet menevät eteenpäin. Se on meidän kaikkien vastuuministereiden tontilla oleva rooli. Missä muodossa ja millä tavalla alkoholilain kokonaisuudistus, jossa on useita asioita byrokratian purusta elinkeinoelämän toiminnan, kuten ravintola-alan edistämiseen… Useita asioita, joissa saatetaan vuoden 2000 perustuslain säätämälle tasolle. Tämä on yksi osa sitä kokonaisuutta, josta vastaan, Rehula pyöritteli.

Alkoholiasian käsittely siis jatkuu.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit