Lestijärvellä on tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille tuulivoimaloiden rakentamiseen liittyen. Poliisia kiinnostaa erityisesti kunnassa tehty keinotekoinen, hetkellinen rakennuslupahintojen alentaminen. Hinta aleni yhdelle tuulivoimatoimijalle 8 000 eurosta 1 000 euroon voimalalta.

Kunta saa tuulivoimaloita, mutta menetti samalla yli 550 000 euroa tuloa rakennusluvista. Hyödyn keräsi tuulivoimatoimija. Hinnat palautettiin tämän jälkeen takaisin normaaliin.

Rakennuslupien hintoja alennettiin tuulivoimatoimijan vaatimuksesta.

– Yhtiöltä tuli kirjelmä, että tuulivoimahanke toteutuu, jos maksuja alennetaan. Alkuperäisen hankeyhtiön edustaja sanoi, että he eivät rakenna, jos maksuja ei alenneta. Luottamushenkilöitä kutsuttiin aina muutama kerrallaan koolle, ja kunnan edustaja painosti heitä, kertoo paikallinen luottamushenkilö. Hän haluaa esiintyä nimettömänä, mutta toimituksella on hänen henkilöllisyytensä tiedossaan.

Painostajan lähipiiri oli hyötymässä tuulivoimahankkeesta.

– Lupien hinta meni tekniseen lautakuntaan. Jotta ei tule niin kalliiksi rakentaa, se alensi hinnat ja myönsi rakennusluvat.

Hankkeeseen kuului 72 voimalaa, joista kolme jäi pois. Jos hinta olisi pysynyt normaalina, kunta olisi saanut rakennuslupamaksuina 552 000 euroa 69 000 euron sijaan.

Osamaksulla sai maksaa

Koomisinta asiassa on se, että toimija sai maksaa rakennusluvat osamaksulla. Ensimmäiseksi eräksi riitti 100 euroa voimalalta.

– Kyseessä on miljardihanke, ja toiset maksavat satasia kerrallaan! Pystyykö tavallinen kuntalainen edes seuraamaan, onko maksuja maksettu?

Suhmuroinnin jälkeen tuulivoimaloiden rakennuslupien hinta nostettiin takaisin 8 000 euroon voimalalta.

Voimaloita ei tullut

Hankealueelle tehtiin voimaloiden perustukset, tiet, sisäisen siirron voimalinjat ja sähköasemat. Voimaloiden pystytyksen piti alkaa elokuussa, mutta niitä ei ole vielä tullut. Siemens Gamesa ei ole pystynyt voimaloita toimittamaan.

– Kulut ovat tainneet nousta sopimuksen teon jälkeen niin paljon, ettei heidän kannata sillä hinnalla niitä toimittaa, arvelee luottamushenkilö.

Myös tuulivoimaloiden tarvitsemista komponenteista on pulaa maailmanlaajuisesti, ja tehtaat supistavat tuotantoaan. Jos tuulivoimavalmistaja vaihtuu, perustukset eivät sellaisenaan välttämättä käy seuraavalle. Siinä tapauksessa uusi valmistaja ei mahdollisesti myönnä takuita voimaloilleen.

Osasta tuulivoimaloita on valitus parhaillaan hallinto-oikeudessa. Siitä huolimatta niidenkin perustukset on tehty valmiiksi.

Uhkailua ja painostusta

Tuulivoiman ajamiseksi kuntaan on Lestijärvellä ollut paikallisten mukaan käytössä myös perinteinen uhkailu ja painostus.

– Vastustajia pelotellaan ja painostetaan. Ei-toivottuja henkilöitä ei kunnassa tarvita, ja esimerkiksi heidän puolisolleen ei tarjota työtä.

Poliisille on tehty Lestijärven tuulivoimarakentamisesta lukuisia tutkintapyyntöä monien henkilöiden toimesta. Suomen Uutiset pyysi Lestijärven kunnalta kantaa jutussa käsiteltyihin asioihin ja lähetti kuntaan useita kysymyksiä, mutta kunnasta ei saatu vastauksia.

Suomen Uutiset