

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset vaatii säätövoimaa tuulivoimatuottajien maksettavaksi – sähköntuotanto ei voi olla riippuvainen siitä, tuuleeko vai ei
Sähköntuotanto Suomessa on liian riippuvainen siitä, tuuleeko vaiko ei. – Yhteiskuntamme ei voi pyöriä tai olla pyörimättä riippuen siitä, sattuuko kohdalle tuulinen vai tyyni päivä. Sähkön varastointi on vielä lapsenkengissä, joten tarvitsemme säätövoimaa vastaamaan kulutukseen vaihtelujen mukaisesti, totesi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa lokakuussa.
Perussuomalaiset vaatii, että kaikkeen rakennettavaan tuulivoimaan pitää sitoa säätövoimavelvoite.
Säätövoimaa tuulienergialle ajaa myös marraskuussa tehty kansalaisaloite, jonka takana on joukko perussuomalaisia Savonlinnasta. Aloitteessa vaaditaan, että ammattimaiset tuulivoimatuottajat on velvoitettava rakentamaan korvaava säätövoima samanaikaisesti tuulivoiman rakentamisen kanssa ja huolehtimaan säätövoiman kustannuksista itse.
Suurin osa nykyisestä tuulivoimatuotannosta on rakennettu Suomeen huomattavan julkisen taloudellisen tuen avulla. Moni voimala-alue olisi jäänyt rakentamatta ilman sitä.
Tuulivoiman varaan ei voi laskea
Tuulivoima vaikuttaa sähkön pörssihintaan sekä Suomen energian luotettavuuteen ja huoltovarmuuteen. Tuulivoimaan ei voi luottaa eikä sen varaan laskea, sillä sen tuotanto on tuulien mukaan muuttuvaa. Sitä ei voi itsessään käyttää säätövoimana, jos muussa sähköntuotannossa tulee katkoksia. Tuulivoiman osuuden kasvu kokonaisenergiatuotannosta lisää energiajärjestelmän epävarmuutta puuttuvan säätövoiman vuoksi.
– Tuntuu hullulta, että tuulivoimatuottaja ottaa rahat, kun tuulee, mutta ei piittaa, kun ei tuule vaan jättää vastuun silloin muille. On kuin käenpoikanen, sanoo Savonlinnan perussuomalainen kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Juha Kukkonen.
Hän on laatinut kansalaisaloitteen tuulivoiman säätövoimasta. Idea kansalaisaloitteeseen tuli Ilmastofoorumin ihmisiltä.
– Ihmiset luulevat, että tuulivoima on ratkaisu, mutta eihän se ole, kun siinä on tämä säätövoimaongelma, Kukkonen painottaa.
Markkinahäirikkö nostattaa hintoja
Tuulivoima on energiakartalla markkinahäirikkö. Tuulivoiman saamat valtavat tuet ovat ajaneet alas muita luotettavampia energiantuottoyksiköitä. Tuulivoiman lisääminen ilman säätövoiman vaatimusta todennäköisesti tulee nostamaan energian hintaa edelleen.
Sähköä pitää olla saatavilla kulutusta vastaava määrä. Kulutus vaihtelee, ja siksi tarvitaan säätövoimaa, jota voidaan nopeasti säätää ylös- tai alaspäin. Muuta tuotantoa voidaan Suomessa säätää paitsi tuuli- ja aurinkovoimaa. Kun sähköntuotannossa tuulivoiman osuus on kasvanut, säätövoimaa joudutaan käyttämään entistä enemmän. Jos säätövoimaa ei ole riittävästi tarjolla, yhä lisääntynyt tuulivoiman tuotanto heikentää energiajärjestelmän varmuutta ja aiheuttaa tarpeetonta riippuvuutta naapurimaiden sähköntuotannosta.
Suuret tuulivoimatoimijat voivat Kukkosen mukaan keinotella sähköntuotannossa.
– Yhtiöt voivat rajoittaa omaa tuotantoaan, kun sähkön pörssihinta on alhaalla, ja kun pörssisähkön hinta nousee, yhtiöt lisäävät jälleen omaa tuotantoaan ja tekevät suuren voiton. Tuulivoima on siten markkinahäirikkö, koska tuulivoiman tuottajilla ei nyt ole lain velvoitetta osallistua säätövoiman tuotantoon ja säätövoimareservien kustannuksiin.
Tuulivoima-ala saa toimia lähes miten haluaa
Kansalaisaloite kerää allekirjoituksia toukokuun alkupuolelle asti. Se löytyy sivustolta kansalaisaloite.fi.
– Sitten se voidaan luovuttaa seuraavalle hallitukselle. Olisi hyvä, että eduskunnassa puhuttaisiin näistä asioista. Perussuomalaiset on puhunut omavaraisuuden kehittämisestä. Nyt ollaan lirissä, kun sitä ei ole. Poliitikot ovat toimineet vastuuttomasti, kun eivät ole huolehtineet omavaraisuudesta, Kukkonen sanoo.
Vihervasemmiston yhtenä lempilapsena tuulivoima-ala saa toimia lähes miten haluaa. Lupien saantia nopeutetaan, kansalaisten valitusten teko tuulivoimala-alueista on tehty vaikeammaksi ja kalliimmaksi, terveys-, luonto- ja maisemahaittoja peitellään. Maassa mellastavat ulkomaiset toimijat, joiden tähtäimessä on tulevaisuudessa viedä energiaa Suomesta Eurooppaan.
Osa suunnittelee Suomeen vetytehtaita, jotka käyttäisivät Suomessa ulkomaisten yhtiöiden omistamilla voimaloilla tehtyä tuulivoimaa ja joiden vety vietäisiin suoraan Eurooppaan. Jos toimijoille tulisi vaatimus säätövoimasta, se saattaisi hillitä yltiöpäiseksi muuttunutta tuulivoimarakentamista ja tasapainottaa energian saantia.
Perussuomalaiset vaatii, että Suomen sähköntuotannon tulisi olla riittävää kansallisiin tarpeisiin kaikissa olosuhteissa. Sen vuoksi tuulivoimalle pitäisi määrätä säätövoiman rakentamisvelvoite.
Leena Kurikka
Artikkeliin liittyvät aiheet
- säätövoima sähkön kulutus sähkön varastointi tuulivoima-ala tuulivoimatuotanto omavaraisuus energiantuotanto sähkön hinta sähköntuotanto vihervasemmisto Energian hinta Tuulivoimatuet Juha Kukkonen Riikka Purra Tuulivoima Huoltovarmuus kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”

Älykkään sähköverkon ominaisuuksia hyödynnettävä kiertävissä sähkökatkoksissa

Muistatko, mitä vihreät uskottelivat vielä viime talvena: ”Ilmastotoimet suojaavat energian hintojen nousulta”

Koskela: Perussuomalaisten talouspoliikka nojaa realiteetteihin – ”Talouden on pyörittävä silloinkin, kun tuulimyllyt eivät pyöri”

Tanskalaisen energiajätin miljardisatsaukset tuulivoimaan uhattuna – puolustusvoimat epäilee, lupaprosessi on raskas ja kannattavuus kysymysmerkki

Purra: Missä luonnon arvostus on silloin, kun metsiä hakataan paljaaksi tuulivoimahankkeiden alta?

Hallitukselle tiukkaa palautetta huoltovarmuusselonteosta: ”Huoltovarmuuden arviointi ei ole oikea paikka kansalliselle hengennostatukselle tai ideologiselle virheiden peittelylle”

Purra: Suomen ajettava sähkönmarkkinoiden hinnanmuodostuksen uusimista ennen kuin on taas myöhäistä – ”Yhtiöt ovat tehneet valtavaa voittoa suomalaisten elintason kustannuksella”

Tutkimus: Tuulivoimaloiden infraääntä on arvioitu väärin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.