Viime kuukausina on uutisoitu vuosien ajan naisiin kohdistuneisiin rikoksiin syyllistyneestä Mika Moringista, jonka epäillään myös surmanneen kaksi naista. Rikosoikeuden professori, emerita Terttu Utriainen on peräänkuuluttanut Iltalehden haastattelussa lakiin muutosta, jonka avulla olisi mahdollista estää vaarallisten väkivaltaisten henkilöiden vankilasta vapautuminen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri muistuttaa perussuomalaisten kriminaalipoliittisessa ohjelmassa ehdotetusta niin sanotusta varmuusvankeudesta. Varmuusvankeuden avulla väkivaltariskiarviossa vaarallisiksi arvioidut vangit voidaan pitää tarvittaessa pysyvästi lukkojen takana.

Suomessa on sekä elinkautisen että määräaikaisen vankeusrangaistuksen saaneita vaarallisiksi arvioituja ihmisiä, jotka tulevat vapautumaan ja muodostamaan turvallisuusuhan muille.

– On järjetöntä, että henkilö, joka on syyllistynyt vakaviin henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin toistuvasti ja jonka arvioidaan olevan edelleen vaaraksi muille ihmisille, pääsee lopulta aina vapaaksi. Lakiin tarvitaan keinoja vaarallisten vankien vapautumisen estämiseen, Meri toteaa.

Mallia Norjasta ja Tanskasta

Perussuomalaisten ehdotuksen mukaan vankilasta ei tule vapautua alkuperäisen tuomion päätyttyä, mikäli vangin arvioidaan olevan edelleen vaaraksi muiden terveydelle. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Norjasta ja Tanskasta, missä vakavaan rikokseen syyllistynyt henkilö voidaan vankeusrangaistuksen suorittamisen jälkeen tuomita väkivaltariskiarvion perusteella varmuusvankeuteen, jonka jatkamisen tarpeellisuutta arvioidaan säännöllisin väliajoin tuomioistuimen toimesta.

– Nykyisin jopa vaarallisia elinkautisvankeja vapautetaan vankeudesta esimerkiksi sen perusteella, että vanki on ollut päihteetön vankeuden aikana, opiskellut itselleen ammatin tai luonut hyvät perhesuhteet. Näillä sinänsä myönteisillä seikoilla ei saa olla mitään merkitystä, vaan nimenomaan vaarallisuuden muiden hengelle ja terveydelle tulee olla ratkaiseva peruste, Meri esittää.

Lakia on muutettava

Aikaisemmin Suomessa oli käytössä pakkolaitosjärjestelmä, jonka avulla erityistä vaarallisuutta osoittavaan rikokseen syyllistynyt henkilö voitiin pitää rangaistuslaitoksessa määrittelemättömän ajan vielä tuomitun rangaistuksen suorittamisen jälkeenkin. Tästä mahdollisuudesta luovuttiin 2000-luvun alkupuolella, jolloin ajateltiin, että vaaralliset rikolliset tuomittaisiin pakkohoitoon.

– Kuten Terttu Utriainenkin on muistuttanut, niin ihminen voi olla väkivaltainen, mutta ei lain kriteerien mukaan mielisairas, jolloin pakkohoitoon ei voida määrätä. Lakia on tästä syystä muutettava. Siinä on vaarallisten rikollisten mentävä aukko, Meri toteaa.

Suomen Uutiset