Kansanedustaja Leena Meri oli eilen Yleisradion politiikkaradion vieraana keskustelemassa hallituksen ensi vuoden budjetista. Keskustelussa olivat mukana Sari Essayah (kd.), Piia Viitanen (sd.) sekä Paavo Arhinmäki (vas.).

Leena Mereltä kysyttiin, pitääkö hän hallituksen talouspolitiikkaa hyvänä.

– Pidän huolestuttavana sitä, että menojen rahoitus pohjautuu työllisyyden kasvuun – tosin kaikki toimet työllisyyden edistämiseksi tehdään myöhemmin. Jopa valtiovarainministeriön virkamiehet ovat sanoneet, että tavoitteisiin ei päästä sovituilla päätöksillä. Kakku on syöty, vaikka aineksia kakun tekemiseen ei ole.

Autoilijat jälleen maksumiehinä

Meri kritisoi myös voimakkaasti hallituksen elvytyspolitiikasta puhumista.

– Miten elvytetään työllisyyttä ja kotimaista ostovoimaa, kun lisätään 100 miljoonaa kehitysapuun, 100 miljoonaa luonnonsuojeluohjelmiin, 137 miljoonaa EU:n jäsenmaksuihin ja 85 miljoonaa ohjelmiin tasa-arvoon? Tämä tekee noin 400 miljoonaa. Autoilijoilta kerätään 250 miljoonaa polttoainekorotuksilla ja hoitajamitoitukseen ei laiteta tarvittavia rahoja. Edellä mainitut 400 miljoonaa olisi voinut käyttää näihin. Nämä ovat arvovalintoja.

Kotitalousvähennystä ei olisi saanut leikata

Meri sanoo kotitalousvähennykseen kohdistuvan leikkauksen olevan huono asia, sillä vähennys on toiminut hyvänä kannustimena esimerkiksi siihen, että lapset ovat voineet ostaa ikääntyville vanhemmilleen koti- ja siivouspalveluita.

– Lisäksi vähennyksellä on ollut myös työllistävä vaikutus, Meri sanoo.

Kiitosta Meri antoi toimintamenojen lisäyksestä oikeudenhoitoon niin poliisille, syyttäjille kuin tuomioistuimiinkin, jotka ovat pahasti ruuhkautuneet.

SUOMEN UUTISET