Oppositio yritti höykyttää hallitusta eduskunnan kyselytunnilla talouden hankaluuksista. Hallitus puolusti toimiaan ansiokkaasti ja käänsi katsetta tuleviin työllisyyttä edistäviin toimiin. Hallitus ilmoitti myös tulevista yrittäjyys- ja työllisyyspaketeista. 

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) uskoi hallituksen päättämien rakennusinvestointien kääntävän talouden ja työllisyyden nousuun. Hän lupasi uusia keinoja julkisuuteen ensi tiistaina työllisyys- ja yrittäjyyspakettien muodossa yhdessä elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) kanssa. Työttömyyspaketin yhteydessä hän lupasi itse tulla kaapista ulos.

Miten noustaan 72 prosenttiin?

Kristillisdemokraattien Peter Östman kysyi hallitukselta vasemmiston metelöinnin jälkeen, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä työllisyyden ja yrittäjyyden tukemiseksi, jotta työllisyysaste nousisi 72 prosenttiin, joka on hallituksen uusi tavoite.

– Nyt ollaan asian ytimessä, Lindström vastasi ja lupasi uusia uutisia jo ensi tiistaiksi.

– Eihän näitä millään yksinkertaisella keinolla ratkaista. Ensi viikon tiistaina yhdessä elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) kanssa me tulemme kertomaan toisaalta yrittäjyys- ja toisaalta työllisyyspaketista. Nämä nivoutuvat yhteen. Toinen asia on työttömyyden hoito. Niistä asioista tulen itse ulos kaapista ulos 18.4. Silloin kerron esimerkiksi passiiviturvasta, sen muuttamisesta aktivoivampaan suuntaan, kannustinloukkujen purkamisesta ynnä muusta. Tämä on iso ja vaativa harjoitus ja toive on, että saisimme tukea, koska olen ymmärtänyt, että teillä on samanlaisia ajatuksia työllisyyden hoidosta, Lindström kertoi.

Investoinnit luovat uusia työpaikkoja

Arto Satonen (kok.) kysyi, eikä Tampereen raitiotien ja Helsingin raidejokerin avulla voida luoda työpaikkoja ja uutta kasvua. Lindström ilahtui tästä.

– Kysymystä ei ollut etukäteen tilattu! Nämä infrahankkeet ovat tosi tärkeitä myös työllisyyden kannalta. Kun Östmankin kysyi, mille aloille työpaikat tulevat, niin rakentaminen on se, mikä nostaa tällä hetkellä. Se myötävaikuttaa alihankintaketjuihin ja sitä kautta lähtee nousu liikkeelle. Minä itse uskon tähän ja sen takia valtio tähän panostaa näin merkittävällä tavalla, Lindström korosti.

Veli-Pekka Leskelä