Yt-rumba kiihtyy nyt yritysten lisäksi myös kunnissa. Kouvola selviää ensimmäisistä yt-neuvotteluistaan yllättävän pienillä irtisanomisilla. Yt-neuvotteluiden ensimmäisessä osassa sanotaan irti vain 37 työntekijää. Väkeä vähennetään kuitenkin peräti 320, suurin osa luontaisen poistuman kautta.

Kouvolan Kuusankoskelta kotoisin oleva perussuomalaisten kansanedustaja Jari Lindström pelkäsi etukäteen, että jopa puolet vähennyksistä tehtäisiin irtisanomisilla. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt.

– On hyvä, että selvisimme näinkin yllättävän vähillä irtisanomisilla. Mitä vähemmän niitä tulee, sen parempi, Lindström sanoo.

Kouvolan kurimus jatkuu kuitenkin yhä: yt-neuvotteluissa seuraa vielä toinen kierros, joissa hoidetaan loput yhteensä 600 työntekijän vähennystarpeesta. Palvelurakenteen uudistus ratkaisee, kuinka säästötoimet suunnataan ja paljonko irtisanomisia tarvitaan.

Maanantaina pidetään kaupunginhallituksen kokous, jossa päätetään tarkemmin tulevasta yt-kierroksesta ja säästöjen suuntaamisesta. Siellä kerrotaan myös nyt loppuneen yt-kierroksen tuloksesta. Lindström toivoo, että hallitus pystyy päättämään myös jatkosta yksimielisesti edellisen yt-kierroksen tapaan, vaikkei se varmasti helppoa olekaan.

Yli puolet säästötarpeesta nyt hoidettu

Yt-kierroksella säästettiin noin 13 miljoonaa euroa. Vielä jää seitsemän miljoonaa jäljelle 20 miljoonan euron tavoittteesta. Se viittaa siihen, että myös jatkossa pystyttäneen selviämään vähillä irtisanomisilla.

– Toivottavasti niin käy jatkossakin. Positiivista on, että lomautuksilla onnistuttiin säästämään neljä miljoonaa euroa. Emme ole missään vaiheessa pyrkineetkään hoitamaan säästöjä pelkästään irtisanomalla, Lindström toteaa.

Vaikka päätökset ovat vaikeita, Lindström sanoo perussuomalaisten ryhmän sitoutuneen viemään säästöt läpi kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Ongelmat juontavat juurensa Kymenlaakson teollisuuden rakennemurrokseen ja vuonna 2009 tehtyyn kuntaliitokseen, josta johtuva työpaikkojen viiden vuoden suoja-aika päättyi tässä vuodenvaihteessa. Sen vuoksi väkeä vähennetään nyt suuria määriä lyhyessä ajassa.

Kouvola liittyi tuolloin yhteen Anjalankosken, Elimäen, Jaalan, Kuusankosken ja Valkealan kanssa. Suoja-ajan vuoksi jouduttiin säästämään usein palveluista sen sijaan, että olisi vähennetty ylimääräistä henkilökuntaa, jota kertyi varsinkin hallintoon.

– Nämä ovat ikäviä asioita, jotka on kuitenkin pakko tehdä. Ne ovat välttämättömiä ja myös puolueryhmämme linjan mukaisia. Emme pyri irtisanomisiin, mutta katsomme läpi kaikki asiat, miten ne voidaan tehdä entistä paremmin – eli halvemmalla, Lindström korostaa.

Veli-Pekka Leskelä