Hallitus on epäonnistunut talouspolitiikan tavoitteissaan täysin. Tämä käsittää sekä Jyrki Kataisen (kok.) että Alexander Stubbin (kok.) hallitukset. Näin sanoi perussuomalaisten Jari Lindström ryhmäpuheessaan eduskunnassa.

”Suomi-laiva kuin
Costa Concordia”

Kataisen hallituksen keskeiset tavoitteet olivat velkaantumisen taittaminen, työttömyyden lasku viiden prosentin tasolle, työllisyysasteen nostaminen 72 prosentin tasolle ja luottoluokituksen säilyminen.

– On rehellistä todeta, että kaikki edellä mainitut hallituksen keskeiset talouspoliittiset ovat epäonnistuneet täysin. Velkaantuminen ei ole taittunut, työttömyys on noussut, työllisyysaste on heikentynyt ja luottoluokitus on laskenut, Lindström syytti.

– Tämä kausi tullaan historiankirjoissa muistamaan hukattuina vuosina. Kokoomuksen kapteenit ovat ajaneet Suomi-laivan niin pahasti karille, että seuraavan hallituksen tehtäväksi ei jää sen irrottaminen, vaan kokonaan uuden laivan rakentaminen, Lindström sivalsi.

Toteuttamista vaille valmis

Lindström olisi antanut talouden ja työllisyyden heikon kehityksen jotenkin anteeksi, jos hallitus olisi yrittänyt kääntää kehitystä rohkeilla uudistuksilla, mutta ei. Rakennepoliittisen ohjelman seurantaryhmän loppuraportti on järkyttävää luettavaa.

– Toteutusta vaille valmis. Kuntien tehtäviä piti karsia miljardeilla ja kasaan ei saatu edes 300 miljoonaa! Työuria piti pidentää keskeltä ja alusta, mutta tavoitteita ei ole saavutettu, eikä talouden potentiaalia ole pystytty nostamaan. Ainoat merkittävät uudistukset ovat eläkeuudistus ja maltillinen palkkasopu, joista vastasivat työmarkkinaosapuolet eikä hallitus, Lindström muistuttaa.

– Raportissa virkamiehet toteavatkin varsin suoraan, ettei hallituksella näyttänyt olevan edes todellista tahtoa saada rakenneuudistuksia maaliin.

Veropolitiikka koheltamista

Hallituksen veropolitiikka on ollut Lindströmin mielestä täyttä koheltamista. Ensin on tehty kiireinen muutos, jota on rukattu tai peruttu kokonaan, kuten edustuskulujen vähennysoikeus, kilometrikorvaukset, korotettu poisto-oikeutta ja lyhennetty heti voimassaoloaikaa, säädetty windfall-vero ja kumottu sitten.

Lindström muistutti perussuomalaisten esittäneen jatkuvasti päteviä vaihtoehtoja.

– Täytyy ihmetellä, miksei hallitus talouden surkeasta kehityksestä huolimatta ole suostunut toteuttamaan näitä perussuomalaisten esittämiä, talouttamme parantavia uudistuksia, Lindström kysyi.

– Täytyy kiittää pääministeriä tästä ilmoituksesta, sillä hallituksen rakennepoliittisen ohjelman läpikäynti on osuva kruunu sille katastrofille, jotka Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat olleet. Seuraavalla hallituksella on edessään mammuttimainen työ siivota näiden toivotalkoiden jäljet.

Veli-Pekka Leskelä